Green panel – Uloga i uticaj peradarskog mesa na održivost

817

Peradarsko meso, kao dio balansirane ishrane, donosi niz benefita kako za pojedinca tako i za širu zajednicu. Proizvodnja ove vrsta mesa je poznata po niskom nivou emisije gasova u poređenju sa drugim izvorima proteina, istaknuto je na današnjem Green panelu na kojem je kompanija Perutnina Ptuj BH zlatni sponzor Sarajevo Film Festivala ugostila asistenta profesora Aleša Kuhara, Luku Irneja Pečana sa Biotehničkog fakulteta Ljubljana koji je govorio o temi „Uloga i uticaj peradarskog mesa na održivost“.

Prema istraživanjima, proizvodnja peradarskog mesa generiše manje vodenog i zemljišnog zagađenja, što doprinosi smanjenju negativnih ekoloških uticaja. Shvatajući važnost i ozbiljnost izazova sa kojima se suočava naša planeta Perutnina Ptuj BH učinila je održivost ključnim elementom svog poslovanja.

„Kompanije poput Perutnine Ptuj danas imaju velike izazove. Upravo ova kompanija čini ogromne napore kako bi korisnicima ponudila kvalitetno meso koje ne zagađuje okolinu, a pri tome humanije tretira životinje zahvaljujući novim tehnologijama. Potrošnja pilećeg mesa kontinuirano raste i trend će se nastaviti i u narednim godinama. Prema predviđanjima OECD/FAO (Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj/Organizacija za hranu i poljoprivredu UN-a)  47% ukupne potrošnje mesa će činiti piletina do 2031. godine“, objasnio je asistent profesora Aleša Kuhara, Luka Irnej Pečan.

Pored niske ekološke stope, peradarsko meso također nudi značajne zdravstvene prednosti. Bogato je proteinima, hranjivim materijama i esencijalnim aminokiselinama, čineći ga vitalnim dijelom uravnotežene ishrane o kojoj sve više brinu savremeni ekološko osvješteni konzumenti. Na panelu se istakla i činjenica da se za proizvodnju pilećeg mesa koristi manje vode, zemlje i energije, što također doprinosi ekonomskoj održivosti.

O Perutnina Ptuj BH:

Grupaciju Perutnina Ptuj čine kompanije u dvadeset država, ima uspostavljena četiri vertikalno integrirana lanca proizvodnje, u Sloveniji, BiH, Hrvatskoj i Srbiji, koji proizvode hranu po identičnim principima i tehnologiji vrhunske kvalitete. Na godišnjem nivou Grupacija proizvede više od 121.000 tona mesa peradi i proizvoda od mesa peradi za kojima svakodnevno poseže više od 2 miliona potrošača.

Na tržištu Bosne i Hercegovine posluje putem dvije kompanije: Perutnine Ptuj – S doo Srbac, koja se bavi uzgojem sirovina i proizvodnjom pilećeg mesa i Perutnina Ptuj-BH doo Breza, koja se bavi proizvodnjom asortimana pilećih prerađevina. Svaki proizvod koji izađe iz pogona vrhunskog je kvaliteta i sigurnosti, što potvrđuje da je i uz brojne administrativne prepreke moguće i u našoj zemlji proizvoditi po standardima EU. Zvanično jedna od najuspješnijih greenfield investicija u Bosni i Hercegovini, brezanska tvornica Perutnine Ptuj obilježava 15 uspješnih godina svoga poslovanja u BiH.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.