Foto: Edukacija policijskih službenica

590

Saradnja Instituta za zdravlje i sigurnost hrane i Uprave policije MUP-a ZDK traje već duži niz godina, u raznim projektima, poput projekta Službe za školsku higijenu “Povećanje sigurnosti u školama”. Uprava policije je prepoznala značaj prevencije i u saradnji sa INZ-om započela je edukacija policijskih službenica.

Edukacija je održana u Centru za edukaciju policijskih službenika MUP-a ZDK. Zaposlenice Službe za školsku higijenu i Odjeljenja za promociju zdravlja zajednički su vodile edukaciju za policijske službenice na temu “Osnaživanje policijskih službenica u radu s mladina – policijske službenice promotori zdravlja i povećanja sigurnosti u školama”.

Erna Terzić, magistar zdravstvene njege i menadžmenta upoznala je službenice sa Projektom povećanja sigurnosti u školama i saradnjom s Upravom policije MUP-a ZDK “rad policije u zajednici”.

Rukovoditeljica Odjeljenja za promociju zdravlja, dr Elma Kuduzović je održala edukativno predavanje na temu Zdravlja žene, značaja preventivnih pregleda i informisanje o besplatnim pregledima.

Magistar nutricionista, Maja Jonjić-Trifković govorila je o značaju pravilne prehrane kao mjera prevencije. S obzirom na prirodu posla koje obavljaju policijske službenice urađena je kraća radionica i predavanje o stresu kao riziko faktoru za nastanak bolesti, sve učesnice su uradile stres listu koju je pripremila Sanela Kaknjo DMS. Korisne savjete o stresu i kako upravljavljati  stresom za interesantan i interaktivan način je približila dr.sci Nermana Mujčinović diplomirani psiholog.

Prosječna osoba tokom svog života provede oko trećine vremena na svom radnom mjestu, te je razumljivo da radno mjesto sa svim svojim karakteristikama i faktorima bez sumnje utiče na zdravlje osobe, ali i predstavlja važan kontekst za promociju zdravlja.

Smatramo da je zdravo radno okruženje preduslov socijalnog, mentalnog i fizičkog zdravlja pojedinca. Zato je bitno da se što više pravnih subjekata, organizacija i institucija prepozna značaj ovakvih edukacija za zaposlenice. Svrha edukacije je zajedničkim snagama povećati svijest žena o važnosti samopregleda i redovnih preventivnih pregleda dojki s ciljem ranog otkrivanja i liječenja raka dojke, preventivnih pregleda s ciljem preveniranja raka grlića maternice, te o važnosti pravilne prehrane i mentalnog zdravlja žena.

Cilj je da sve osobe koje prođu edukaciju o ovim važnim temama, postanu naši “ambasadori zdravlja”, koje će stečeno znanje i stručne informacije otvoreno širiti dalje svojim klijenticama, majkama, kćerkama, prijateljicama, kako bismo u konačnici imali puno veći odziv na redovne besplatne preventivne preglede i veću stopu izlječenja, ukoliko se bolest otkrije na vrijeme, ističe dr. Elma Kuduzović, rukovoditeljica Odjeljenja za promociju zdravlja u INZ.

Institut za realizaciju ovog projekta osigurava stručni kadar za edukacije, tehničku podršku za predavanja, kao i zdravstveno-odgojni i promotivni materijal na temu projekta. U narednom periodu planirana je slična saradnja sa drugim udruženjima i institucijama u svim općinama i gradovima ZDK.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.