Devedeset godina brezanskih „beba“

5422

Brezanski nogometni klub  „Rudar“ ovih dana slavi devedeset godina izuzetnog rada i odličnih rezultata, a u kome je od davne 1924. godine zeleno-crni dres nosilo na stotine brezanskih mladića. Ovaj kolektiv uvijek je bio riznica ljudskih i sportskih vrijednosti. U njemu se uvijek živjelo sa željom da se bude iznad ambijenta i izvan vremena. Željelo se ostvariti više i bolje, sve ljepše i moralnije. U njemu su živjele sve generacije, od pionira do penzionera, pripadnici više nacionalnosti i narodnosti, učenici, studenti i njihovi profesori, djeca i roditelji, momci i oženjeni. U brezanskom nogometnom klubu, od njegovih prvih dana, davne 1924. godine, nikada se nije mogla premostiti materijalna situacija, ali je zato uvijek bila prisutna premisa klupskog života da se bude među najboljima. A najbolje u ovom klubu bilo je drugarstvo i pravilo da se mora biti dobar i pošten čovjek, dobar učenik i student, ugledan radnik i stručnjak, kulturan i civilizovan član društva. U dugogodišnjem radu kluba bilo je dosta uspona i radovanja ali i padova i tugovanja.

RUDAR-BIH U BREZI 1996.GOD

Igrale su brezanske „bebe“ i u tadašnjoj Prvoj ligi BiH, u sezoni 1995/96, u društvu sa proslavljenim našim timovima: Željezničar, Sarajevo, Sloboda, Čelik, Velež itd. U brezanskom nogometnom hramu 1970. godine gostovala je reprezentacija ex Jugoslavije, predvođena selektorom Rajkom Mitićem i igračima: Bajević, Pavlović, Pirić, Mutibarić, Đajić, a i selekcija BiH na čelu sa selektorom Fuadom Muzurovićem, bila je gost Rudara 1996. godine, a nastupili su Kodro, Bolić, Beširević, Katana, Glavaš, Ramčić itd. Rudar je uživao veliki ugled na prostorima ex države, pa su u Brezi gostavali i Dinamo (Zagreb), Crvena Zvezda, OFK Beograd, Kikinda, Borac (Čačak).

Predsjednik kluba prof. Ćamil Buljetović o sadašnjem velikom jubileju Rudara, kaže:

“Ovo je velika godina za naš klub i grad Brezu. Rudar je jedan od najstarijih klubova na prostoru bivše zajedničke države i svi mi smo izuzetno ponosni na našu slavnu prošlost, ostvarene sjajne rezultate, naše igrače, trenere. Također s posebnim zadovoljstvom mogu da istaknem da u ovom trenutku imamo blizu dvjesto dječaka, uzrasta od 7 do 18 godina, sa kojima svakodnevno rade naši treneri, poznati bivši igrači Rudara, i koji su budućnost našeg kluba, ali i BiH nogometa. Zasluge za ovaj sadašnji jubilej pripadaju svim nogometašima koji su nosili zeleno crni dres tokom proteklih devet decenija, članovima stručnih štabova, mnogobrojnim sportskim radnicima. Posebno se zahvaljujem našim navijačima, popularnim TNT-ima, koji su nas svih ovih godina bodrili i u Sarajevu, Lukavcu, Tuzli, Travniku, Zenici, Mostaru, Bihaću, Goraždu, Visokom, Višegradu, Rogatici, Kaknju, Bugojnu”.

FK RUDAR-HIT LIGE-2010

Dosta nogometaša koji su ponikli u Rudaru zaigrali su u brojnim domaćim i inozemnim klubovima, a dosta ih je ponijelo i reprezentativni dres naše zemlje: Asmir Avdukić bio je na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, dres najbolje selekcije oblačili su i Samir Bajtarević, Jasmin Memišević, mladih selekcija Mustafa Hasanspahić, Haris Bešlija, Vedad Mamela, Armin Kujunđić, Aldis Avdukić. U Sarajevu je igrao Haris Smajić, Reuf Herco, Midhat Čorbo, Hajrudin Buljetović, u kakanjskom Rudaru Risto Runjevac, Muhidin Lukačević, Enver Hađiahmetović, u visočkoj Bosni: Adnan Čorbo, Sead Vranić, Amir Mamela, Adnan Dedić, Šefik Frljak, Adnan Bajrić, Amir Konaković, u bugojanskoj Iskri: Goran Pavlić, Namir Solak, ljubljanskoj Olimpiji: Mišo Glišić, u hrasničkom Famosu: Asim Čosić, Vlado Trogrlić, u Igmanu iz Konjica: Tarik Mamela, u Rijeci: Almir Hođić, na Islandu: Adis Sjerotanović, Almir Mešetović, Ifet Mešetović, u Norveškoj: Samir Bajtarević, u Željezničaru: Almir Ćosić, Haris Bešlija, u Austriji: Miralem Ćosić, u Čeliku: Mustafa Hasanspahić, Almir Hođić, Jasmin Memišević, u banjalučkom Borcu: Asmir Avdukić, u Lukavcu: Senad Sokić.

Brojni nogometaši i treneri bili su članovi brezanskih „beba“ i svi oni utkali su dio sebe u današnjih 90. godina izuzetnog rada kluba. Spomenu ćemo samo njih nekoliko: Mato Bjelogravić, Joško Domorocki, Miralem Salkić, Mišo Bogdan, Zijad Herco-Bjelak, Mirsad Nefić, Vojo Kostić, Zvonko Knežević, Avdo Veljak, Kruno Novaković, Dušan Subotić, Žarko Šunjić, Marko Bošković, Alija Ismić, Nermin Bukva, Hinko Pražak, Ešref Softić, Kasim Herco-Tarle, Vejsil Jusufović, Markica Vidović, Džoko Popić, Aziz Hušić, Franjo Božur, Duško Budimir, Pero Alaupović, Anto Šikić, Hamija Karamut, Alija Rahimić, Slavko Subotić, Neđib Alijagić, Asim Bašić, Drago Pandža-Rale, Ramiz Kovačević, Ekrem Čolan, Halid Barjaktarević, Fahrudin Hođić, Alija Herco, Josip Trogrlić-Kićo, Alija Frljak, Zihnija Ćosić, Robert Puljić, Nebojša Pržulj, Božidar Čolović, Vaso Ristić itd.

fk-bsk-breza-1939-RUDAR

Prvi zvanično osnovani FK u Brezi bio je Hrvatski športski klub „Građanski“, a 11. godina kasnije, 1935. godine mjenjaju ime u „Brezanski sportski klub“, skračeno BSK. U proljeće 1945.godine dobija današnje ime FK Rudar, koji nastavlja sve ono što su započeli „Građanski“ i “BSK”.

Rešad MAMELA/Breza X

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.