Da li znate ko su ljudi koji su dobili lik na kartama?

321

Igranje karti je, definitivno, jedan od najčešćih načina izbjegavanja dosade širom svijeta. Gotovo da ne postoji osoba koja nekada u svom životu nije odigrala neku igru koja uključuje korištenje karti. Ali, da li znate koje se to historijske i mitološke ličnosti kriju iza karti sa “slikama”?

Karte sa znakovima tref, pik, karo i herc počele su da se koriste u Evropi i postale su model špila od 52 karte koji se koristi i danas.

Porijeklo i koncept igre dolazi iz Francuske gdje je izmišljena čak u 15. vijeku. Tada je, kao i sada, postojalo 12 karata sa licima, a na svakoj od njih je i pisalo kome pripadaju. U špilu su se našla grčka božanstva, vojskovođe, a i svaka dama je dobila svoj lik po nekoj od poznati likova iz mitologije ili historije.

Historijske osobe koje su dobile lik u kartama:

Kralj herc – Franački kralj Karlo Veliki (742-814)

Kralj tref – Makedonski kralj i čuveni osvajač Aleksandar Veliki (356-323)

Kralj pik – Izraelski kralj David (10. st. p.n.e)

Kralj karo – Rimski vojskovođa Julije Cezar

Dama herc – biblijska ličnost, lijepa udovica Judit, koja je iskoristila svoju ljepotu i lukavstvo da odsiječe glavu asirskom vojskovođi Holofernu.

Dama karo – Rahila, druga žena proroka Jakova i majka Josifa i Venijamina.

Dama tref – Argina, a može da bude anagram riječi regina (lat. kraljica) ili iskrivljen oblik imena Argeja, kako se zvala mitološka princeza iz Arga.

Dama pik – Grčka boginja mudrosti Atena.

Žandar herc – Etijen de Vinjoles, saborac Jovanke Orleanke.

Žandar tref – Juda Makavejski, heroj jevrejske pobune protiv vladavine Seleukida.

Žandar pik – Holgar, ličnost iz danske epske poezije.

Žandar karo – Grčki heroj Hektor, sin trojanskog kralja Prijama i Ahilov suparnik, ovjekoviječen u Homerovoj “Ilijadi”.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.