Čestitka za rođendan najstarijem rudaru Ćamilu Botiću iz Breze

1856

Poštovani prijatelju, Ćamile!

Veoma sam sretan što Ti mogu čestitati 96 rođendan, uz molbu da Ti Allahu podari dobro zdravlje i raspoloženje i svako dobro Tebi i Tvojoj brojnoj porodici, da nam još dugo poživiš u zdravlju i rahatluku.

Kada sam bio kod Tebe 2.8.o.g, prisjetili smo se svih rudara i lica koja su navedena u knjizi Rudari Breze i Alija Sirotanović, koji su pričali svoju i našu priču o životu rudara, i o Aliji Sirotanoviću. Za priče o rudarima Ti si uvijek raspoložen, ali ni ranije ni sada nisi krio razočarenje što nije bolje sanje u zemlji Bosni, što nemamo jedinstven zdravstveni i obrazovni sistem, što ne poštujemo svoje proizvođače i ne kupujemo samo domaću proizvode, kako bi mogli više zapošljavati naše djece, što nam je prekobrojna administracija svih nivoa, što rudari nemaju bolji položaj, već se pate sa minimalnim penzijama, itd, itd. Prosto je nevjerovatno koliko si u toku svih dešavanja na našoj političkoj sceni, koliko pamtiš sva imena svih važnijih funkcionera prije i poslije odbrambenog rata.

Ali, najradije si želio da znaš ko je još živ i kako je, a ko je umro od onih koji su pričali svoje priče u knjizi Rudari Breze i Alija Sirotanović. Kada smo ih se sjetili svakog pojedinačno prije par dana, da to i sada spomenemo iz poštovanja prema njima.

Onima koji su preselili na vječni svijet, neka im je vječni rahmet i slava. To su: Nedeljko Kujundžić, Šaban Jusić, Meho Duranović, Asim Omerhodžić, Asim Ahmedspajić, Huso Sirotanović, Pero Puljić, Ramiz Aščerić, Kasim Ahmedspahić, Jusuf Čosić, Bajro i Alija Šahić.

I ovaj put poseban rahmet duši Aliji Sirotanoviću i svim umrlim i poginulim rudarima.

Oni koji su živi od srca ih selamimo i pozdravljamo. To su: Zehrid Sirotanović, Omer Jusić, Tvrtko Gavran, Osman Zaimović, Esad Smailbegović, Mehmed Salčinović, Mujo Šahić, Omer Salčinović, Janko Kapetanović, Velija Frljak, Mehmed Turbo, i Alija Trako i sve penzionere rudare i one koji rade u Rudniku Brezi.

Nadam se da će Tebe, Ćamile, i druge rudare, posjetiti rukovodioci Rudnika, općine i komšije, uputiti vam tople riječi, a možda i riješiti neki vaš problem.

Svako dobro želi vam, poštovani Ćamile i rudari,

Salko Opačin

[inpost_galleria thumb_width=”200” thumb_height=”200” post_id=”8650” thumb_margin_left=”3” thumb_margin_bottom=”0” thumb_border_radius=”2” thumb_shadow=”0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)” id=”” random=”0” group=”0” border=”” show_in_popup=”0” album_cover=”” album_cover_width=”200” album_cover_height=”200” popup_width=”800” popup_max_height=”600” popup_title=”Gallery” type=”yoxview” sc_id=”sc1438774813677”]

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.