Ambasadorica Lagerlof posjetila ZDK

212

Ambasadorica Švedske u Bosni i Hercegovini, njena ekselencija Helena Lagerlöf boravila je u prvoj radnoj posjeti Zeničko-dobojskom kantonu gdje se sastala s premijerom Nezirom Pivićem i ministrima u Vladi te predsjedavajućim Skupštine Ćazimom Huskićem.

Premijer Pivić se zahvalio ambasadorici Lagerlöf na posjeti, a Kraljevini Švedskoj na pomoći i podršci narodu i državi Bosni i Hercegovini, posebno u oblasti reforme i jačanja pravosuđa naše zemlje.

Upoznao je švedsku ambasadoricu sa stanjem u ovom kantonu, rekavši da je u fokusu Vlade koju predvodi odlučna borba protiv korupcije, s ciljem vraćanja povjerenja u javnu vlast, te da će na tom putu koristiti iskustva koja je sticao kao dugogodišnji šef državne Moneyval delegacije u Vijeću Evrope, kada je Bosna i Hercegovina imala najbolji status u oblasti borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma. Naglasio je da Vlada radi na donošenju zakona i uspostavi registara koji će uveliko otkloniti rizike od koruptivnih radnji u svim oblastima, posebno u javnoj upravi.

Rekao je da je ovo industrijski kanton, sa razvijenom metalnom, drvnom i industrijom celuloze te prehrambenom industrijom, lider u peradarskoj i malinarskoj proizvodnji, kanton sa tri rudnika i jednom termoelektranom, zbog čega predstavlja kičmu privrede Federacije BiH. U fokusu ulaganja su zelena energija i obnovljivi izvori te energetska efikasnost u javnim objektima i školskoj infrastrukturi.

Pozvao je investitore iz Švedske da iskoriste komparativne prednosti i svoje investicije realizuju u Zeničko-dobojskom kantonu te se založio za uspostavu partnerskih odnosa između ovog kantona s regijama u Švedskoj, razmjenu privrednih delegacija i organiziranje susreta privrednika. Istakao je da je u ZDK-u u toku realizacija najveće poslijeratne investicije u BiH, kroz projekat otvaranja novog rudnika u Varešu britanske kompanije „Adriatic Metals“.

Naveo je da je u fokusu Vlade reforma zdravstva i da planira izgradnju potpuno novog kompleksa zgrada u Kantonalnoj bolnici Zenica, koja prerasta u univerzitetsku bolnicu, te da u tom smislu očekuje podršku Švedske u znanju, iskustvima i tehnologijama.

Ambasadorica Lagerlöf je rekla da je Švedska jedan od najvećih bilateralnih donatora BiH te da su tzv. zelena tranzicija i reforma pravosuđa u vrhu prioriteta Vlade Švedske, a veliku pažnju posvećuje i pitanjima zdravlja i obrazovanja. Naglasila je da je prioritet Švedske, kao i mnogih drugih vlada, kontinuirana borba protiv korupcije, što podržava i u BiH.

Istakla je da Švedska podupire proces evropskih integracija te da je glavni cilj programa razvojne saradnje pomoć Bosni i Hercegovini na putu uključenja u Evropsku uniju.

Stoga su, naglasila je, svi razgovori koje vodi u posljednje vrijeme fokusirani na mjesec mart kada će Evropsko vijeće odlučivati o otvaranju pristupnih pregovora sa BiH.

Press služba ZDK

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.