U Kantonalnoj bolnici Zenica u rad puštena dva nova CT-aparata za čiju je nabavku Vlada ZDK izdvojila 3 miliona KM

88

U Kantonalno bolnici Zenica u rad su puštena dva nova CT-aparata na odjelima Radiologije i Radioterapije za čiju je nabavku Vlada Zeničko-dobojskog kantona izdvojila 3 miliona KM.

-Što se tiče CT aparata, ovaj CT na Radiologiji je trenutno najsavremeniji uređaj u Bosni i Hercegovini. U svojoj obradi podataka, ima čak ugrađenu i umjetnu inteligenciju – kazao je na press konferenciji direktor KBZ-a Tarik Zulović, koji se zahvalio Vladi ZDK i premijeru Neziru Piviću na podršci u nabavci ovih aparata.

Naglasio je da je potrebno nabaviti još jedan CT aparat kako bi se potpuno ukinule liste čekanja.

Premijer Nezir Pivić je rekao da je jačanje sektora zdravstva, a posebno nabavka opreme za Kantonalnu bolnicu Zenica jedan od najvažnijih prioriteta vlade koju predvodi, jer su u toku pripreme za izgradnju Nove bolnice.

-To će biti jedan veliki, mega-historijski projekat, koji će, ustvari, možda biti i najveći zadatak Vlade ZDK, kada govorimo o ovom mandatnom periodu. Drago mi je da smo pronašli sredstva da našim građanima obezbijedimo kvalitetne aparate, kojima će biti pružena adekvatna usluga – kazao je Pivić.

Najavio je da će Vlada, pored 3 miliona KM za nabavku CT-aparata, osigurati sredstva i za dodatnu opremu.

-Za nabavku nove opreme smo predvidjeli oko 10.000.000 KM, jer želimo da novu opremu možemo koristiti u Novoj bolnici. Sve ono što je planirano za eventualnu rekonstrukciju postojećih zgrada, nećemo ulagati u objekte koje ćemo rušiti, nego ćemo, faktički, raditi na nabavci opreme – kazao je premijer Pivić.

Direktor Zulović je napomenuo da su protekla tri mjeseca aktivno radili na projektnom zadatku za Novu bolnicu te da je Implementacijski tim, na čijem je čelu premijer Pivić, prije dva dana donio odluku da se ide u raspisivanje javnog poziva za izradu Idejnog projekta. Preostalo je da se dobije saglasnost Gradskog vijeća Zenice, kako bi ispunili uslov za raspisivanje javnog poziva.

Zulović je najavio da će KBZ pokrenuti procedure nabavke linearnog akceleratora i brahiterapijskog uređaja, čime će u potpunosti zaokružiti pružanje onkoloških usluga u ovoj ustanovi, tako da pacijentice koje boluju od ženskih bolesti više neće morati ići na terapiju u Sarajevo.

Ministrica zdravstva Aida Salčinović izrazila je zadovoljstvo zbog nabavke novih CT-aparata te napomenula da je Vlada odobrila 5.720.000 KM za kapitalne transfere, od čega je 3.135.000 KM opredijelila za nabavku medicinske i nemedicinske opreme te izvedbu građevinskih radova u Kantonalnoj bolnici.

-Sigurno ćemo osigurati bolju zdravstvenu zaštitu za sve naše pacijente. Sve što radimo je u svrhu poboljšanja usluga u zdravstvu na području cijelog Zeničko-dobojskog kantona, a KBZ je nosilac zdravstva u našem kantonu – poručila je ministrica Salčinović.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.