Ministar Sirovica u ime Vlade ZDK odao počast žrtvama zločina u Stupnom Dolu kod Vareša

126

Ministar za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona Adnan Sirovica, u ime Vlade Zeničko-dobojskog kantona, položio je cvijeće i odao počast žrtvama ratnog zločina nad civilima sela Stupni Do kod Vareša.

U napadu snaga Hrvatskog vijeća odbrane na Stupni Do 23. oktobra 1993. godine, ubijeno je 38 mještana, među kojima petero djece, a kuće, s ljudima u njima, su zapaljene kao i mjesna džamija.

Haški tribunal je zbog zločina u Stupnom Dolu osudio Ivicu Rajića, bivšeg zapovjednika Operativne zone HVO-a u Kiseljaku, na 12 godina zatvora nakon priznanja krivice, kao i šestoricu bivših političkih i vojnih zvaničnika takozvane Herceg-Bosne na ukupno 111 godina zatvora.

Sud Bosne i Hercegovine je zbog zločina na području Vareša i Kiseljaka na 15 godina zatvora osudio Miroslava Anića zvanog Firga, bivšeg pripadnika Jedinice za posebne namjene “Maturice“ u sastavu brigade HVO-a “Ban Josip Jelačić“ iz Kiseljaka, dok su presudama kantonalnih sudova osuđeni bivši pripadnik “Maturica“ Dominik Ilijašević zvani Como na 14 i nekadašnji pripadnik vareškog HVO-a Ermin Ćurtić na pet i po godina. Dominik Ilijašević je prije 11 godina iskoristio zavodske pogodnosti i pobjegao u Hrvatsku.

Ministar Sirovica je naglasio da je za zločine u Stupnom Dolu kažnjena tek nekolicina odgovornih te apelovao na institucije pravosuđa da nastave procesuirati nalogodavce i počinitelje ovog ratnog zločina sve dok i posljednji zločinac ne bude izveden pred lice pravde.

– Na svima nama je odgovornost da svi izvršioci ovog zločina budu otkriveni i procesuirani. Važno je da danas u Stupnom Dolu vidimo pripadnike nekadašnjih zaraćenih strana kako zajedno odaju počast žrtvama, ali isto tako i na svim drugim mjestima stradanja širom naše domovine. Ne smijemo zaboraviti šta se ovdje dešavalo, kako nam se ne bi ponovilo u budućnosti – rekao je ministar Sirovica.

Ministar za boračka pitanja ZDK-a je nakon komemoracije posjetio Feridu Likić, koja je prije 31 godinu preživjela napad snaga HVO-a na Stupni Do.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.