VAŽNA SI – Konferencija o zdravlju žena održana u Brezi

175

U organizaciji Udruženja “Centar pozitivne prakse” u Brezi je danas održana konferencija “Važna si” koja ima za cilj da se razgovorom stručnjaka potencira zdravlje žene i prevencija bolesti.

Udruženje “Centar pozitivne prakse” je nezavisna, nevladina, nestranačka i neprofitna organizacija čiji je temelj djelovanja 17 ciljeva održivog razvoja, a osnovna zadaća je promocija pozitivnih praksi iz oblasti psiho-socijalne zaštite, zdravstvene i ekološke dobrobiti svih kategorija stanovništva, te omogućavanje boljeg, zdravijeg, perspektivnijeg i pozitivnijeg života svih građana.

Konferencija je cjelodnevna, a održana je u radničkom domu u Brezi, uz učešće žena iz više gradova BIH. Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica je imao čast da bude pozvan i svojim učešćem da doprinos ovoj značajnoj temi.

dr. Elma Kuduzović, rukovoditeljica Zavoda za javno zdravstvo u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica
dr. Elma Kuduzović, rukovoditeljica Zavoda za javno zdravstvo u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

Predstavnica Instituta je bila dr. Elma Kuduzović, rukovoditeljica Zavoda za javno zdravstvo u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).Ona je učestvovala u panel diskusiji “Djeluj na vrijeme, pregledaj se! O prevenciji raka dojke i grlića maternice”.

Uz dr. Kuduzović, te moderatoricu Vedadu Šećerbajtarević, u ovoj panel diskusiji učestvovale su doktorica – specijalistkinja Lejla Smailbegović – Čolan, glavna sestra Odjela za bolesti dojke Kantonalne bolnice Zenica Dijana Jerković, medicinska sestra Dina Redžić i Aida Babić.

Panel diskusija je bila kombinacija ličnih iskustava bivših i sadašnjih pacijentica, žena oboljelih od karcinoma, savjeta stručnjaka iz oblasti prevencije i zaštite, kao i pitanja posjetiteljki skupa. A one su došle, osim iz breze i iz vareša, Ilijaša, sarajeva i drugih gradova.

Osim ove, organizovane su još dvije panel-diskusije. “Nije tabu, razgovarajmo o menstrualnom zdravlju žena”, na kojem su učestvovale moderatorica Anida Omanović, psihologinja Melika Musa, pedagogica Aldina Džanko i novinarka Adisa Herco.

Na kraju cjelodnevnog programa, u panel-diskusiji “Vježbom i hranom do savršenog zdravlja”, uz moderatoricu Nur-Esmu Gazdić, učestvovale su doktorica – specijalista nutricionizma Fatima Gondžo Velić, te profesorice tjelesnog odgoja i sporta Mirela Abdukić i Elma Taslaman.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.