Večeras u Biblioteci Breza održana prezentacija sadnica egzotičnog voća Fahrudina Šahića

1219

Večeras u prekrasnom ambijentu Biblioteke Breza predstavljene su sadnice egzotičnog voća Fahrudina Šahića koji se već dugi niz godina bavi ovim hobijem, tj. uzgojem sadnica.

Pored Šahića, uopćeno o voćarstvu i granama voćarstva pričao je Senahid Hasandić, voćar iz Visokog, a moderator je bila Asija Šahić.

Ideja da se bavi ovim poslom nastala je slučajno, pokušao je sa sitnim sjemenkama limuna, narandže i hurme, a onda je sve krenulo da raste u malim saksijama.

Tako se pretvorilo u ljubav. Kasnije je to krenulo preko interneta, nabavljao sam sjeme preko prijatelja iz cijelog svijeta, učio, izučavao, pratio i svoj vrt pretvorio u egzotični svijet – s ponosom prepričava Fahrudin Šahić.

Na osnovu svog višegodišnjeg iskustva Fahrudin smatra da se mnogo toga može uspjeti u  Bosni i Hercegovini, ali da za sve treba ljubav, pažnja, pristup i mnogo iščitavanja literature te konsultacija sa ljudima iz struke.

Upornost i ljubav a prije svega vjerovati sebi i uspjehu, biti pozitivan. Treba gledati sastav tla, položaj i osunčanost te obogaćivati zemljišta a za pojedine sadnice egzotičnog voća izvršiti i zaštitu u zimskom periodu – poručuje.

Ja sam oduševljen kad nekog potaknem da se bavi uzgojem sadnica i dajem uvijek i u svakoj prilici besplatan savjet. Spreman sam doći na lokaciju i pomoći bilo kome da pokuša krenuti jednostavno da uživa u plodovima svog rada“, kaže Šahić.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.