15 filmova prije i poslije specijalnih efekata koji će vas oduševiti

308

Specijalni efekti su prošli dug put od ranih dana filma. Od osnovnih praktičnih efekata do naprednih kompjuterski generisanih slika (CGI), filmski stvaraoci sada imaju na raspolaganju impresivan niz alata da poboljšaju svoju viziju i ožive svoje priče na velikom ekranu. Ali da li ste se ikada zapitali kako bi vaši omiljeni filmovi izgledali bez ovih specijalnih efekata? Da li bi i dalje bile jednako zabavne i vizuelno zapanjujuće?

Danas ćemo se upustiti u klasične filmove kao što su Igre prijestolja i 300, kao i u moderne blockbustere poput Osvetnika: Endgame i drugih poznatih filmova. Možda ćete se iznenaditi koliku razliku čine ovi efekti i steći novootkrivenu zahvalnost za umjetnost i tehničku vještinu uključenu u oživljavanje ovih svjetova. Zato se opustite i pripremite se da vidite svoje omiljene filmove u potpuno novom svjetlu na ovom uzbudljivom putovanju kroz evoluciju filmskih specijalnih efekata.

Games of Thrones

Igra prijestolja, popularna televizijska serija koja se emitirala od 2011. do 2019., koristila je široku upotrebu CGI-a (kompjuterski generiranih slika) tokom svojih osam sezona. Produkcijski tim emisije koristio je CGI za kreiranje različitih vizuelnih efekata, uključujući razrađene pejzaže, mitska bića i velike bitke.

Producentska kuća serije, HBO, uložila je velika sredstva u stvaranje realističnog i impresivnog svijeta u koji bi likovi serije mogli naseliti.

Jedna od najupečatljivijih upotreba CGI-a u seriji bila je stvaranje zmajeva, koji su bili centralni u zapletu kasnijih sezona. Zmajevi su u potpunosti kreirani putem CGI-ja, s glumcima u interakciji sa zelenim ekranima kako bi simulirali prisustvo životinja na setu.

Gospodar prstenova

Jedna od najupečatljivijih upotreba CGI-ja u filmovima bila je stvaranje mnogih mitskih stvorenja koja naseljavaju Srednju zemlju, kao što su orci, trolovi i zmajevi. I još jedna značajna upotreba CGI-ja u filmovima bila je u stvaranju ogromnih pejzaža Međuzemlja.

Maleficent

Portret Maleficent se smatra najvažnijim dijelom filma. Tako su filmaši koristili tehnologiju snimanja pokreta kako bi snimili Jolieine izraze lica i pokrete, koji su potom prebačeni na digitalni model lika.

300

Najimpresivnija scena u 300 je bitka. Tako su filmaši koristili CGI u 300 u stvaranju mnogih bitaka u filmu. Koristili su digitalne efekte da poboljšaju akciju na ekranu, dodajući hiljade digitalnih vojnika za epske bitke. Također su stvorili digitalnu krv i krv, kao i poboljšali oružje i oklop boraca kako bi im dali izvanzemaljski izgled.

Enderova igra

Glavne akcione sekvence u filmu zahtijevaju bojnu sobu. Borbena soba je arena bez gravitacije u kojoj se timovi takmiče jedni protiv drugih u simuliranim bitkama. Filmski stvaraoci su koristili opsežnu tehnologiju snimanja pokreta kako bi snimili pokrete glumaca, koji su potom prebačeni na digitalne modele likova. Ovo je omogućilo besprijekornu integraciju između snimaka uživo i digitalnih efekata, stvarajući uvjerljivo okruženje nulte gravitacije.

Osvetnici

U stvaranju scena eksplozije u Osvetnicima, kompjuterski generisane slike (CGI) su u velikoj meri korišćene.

Setovi u filmu jedan su od dijelova u kojima su filmaši primjenjivali CGI. Korišćen je za kreiranje čitavog okruženja ili pozadine. Ova scena bitke je primjer koji omogućava uništavanje velikih razmjera i haos koji bi bilo teško postići praktično.

Hronike Narnije

Filmska serija Hronike Narnije, koja je zasnovana na knjigama CS Lewisa, uveliko je koristila CGI kroz filmove kako bi stvorila magični svijet Narnije. Vizuelne efekte je prvenstveno kreiralo nekoliko različitih kompanija kao što su Weta Digital, MPC i Framestore.

Oz Veliki i Moćni

Oz Veliki i moćni je koristio širok spektar CGI tehnika da oživi svoj fantastični svijet i likove, stvarajući vizualno zapanjujuće i impresivno iskustvo za gledaoce, uključujući digitalne pozadine i okruženja u postprodukciji. To izgleda kao pravi svijet koji je bio i lijep i nadrealan.

Avatar

Avatar je pomerio granice onoga što je bilo moguće sa CGI u to vreme, stvarajući vizuelno zapanjujući i impresivan svijet koji je zaokupio publiku širom svijeta. Na'vi su dizajnirani da budu i realistični i vanzemaljski, zahtijevajući složene tehnike snimanja pokreta i animacije da bi ih oživjeli.

Glumci koji su izvodili Na'vi likove nosili su odijela za snimanje pokreta sa senzorima koji su bilježili njihove pokrete, koji su potom prevedeni u digitalne animacije. Ovo je omogućilo filmskim stvaraocima da stvore realistične i ekspresivne likove koji su se neprimjetno uklopili u sekvence filma uživo.

Divergent

Serija filmova “Divergent” sadrži značajnu količinu CGI, posebno u svom prikazu futurističkog svijeta i napredne tehnologije prisutne u njemu. Ova kultna scena je primjer.

Sin City

Filmski stvaraoci su koristili tehniku ​​zvanu “digitalni backlot” da kreiraju većinu pozadina i postavki filma. To je uključivalo snimanje glumaca na zelenim ekranima, zatim dodavanje digitalno kreiranih pozadina i okruženja u postprodukciji. Rezultat je visoko stilizirani, crno-bijeli svijet koji uvelike podsjeća na izgled i osjećaj originalnih stripova o Gradu grijeha.

Početak

Da bi stvorili složene svjetove snova prikazane u filmu, filmaši su koristili kombinaciju praktičnih efekata i CGI-ja. Na primjer, scene u kojima vidimo kako se cijeli gradski pejzaži sami savijaju ili likovi mijenjaju gravitaciju kreirani su kombinacijom praktičnih efekata i CGI-ja.

Real Steel

U Real Steel-u, roboti su oživljeni kombinacijom tehnologije snimanja pokreta i kompjuterske animacije. Glumci koji su izvodili scene borbe u filmu nosili su odijela za snimanje pokreta, što je omogućilo da se njihovi pokreti snime i zatim primjene na digitalne modele robota.

Čovjek od UJAKA

U filmu postoji nekoliko scena u kojima su zeleni ekrani korišteni za kreiranje pozadine ili za umetanje likova na različite lokacije. Ova tehnika je omogućila filmskim stvaraocima da snimaju glumce na setovima koji su dizajnirani za posebne svrhe uz dodavanje potrebnih elemenata kasnije u postprodukciji.

Čuvari galaksije

Jedan od najistaknutijih primjera upotrebe CGI-ja u filmu je lik Rakun Rakun, koji je CGI kreacija kojoj glas daje Bredli Kuper. Animatori su koristili snimanje pokreta za snimanje pokreta i izraza glumca Seana Gunna za lik, koji su zatim primijenjeni na digitalni model rakete. To je omogućilo liku da se kreće i neometano komunicira s drugim glumcima u scenama.

Izvor: aubtu.biz

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.