Zavod zdravstvenog osiguranja ZDK nastavlja s projektom “Kupi markicu – ne plaćaj participaciju”

124

Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona i u 2023. godini nastavlja s projektom “Kupi markicu-ne plaćaj participaciju”, u okviru kojeg se pruža mogućnost osiguranim licima da kupovinom markica zdravstvenog osiguranja budu oslobođeni učešća u troškovima korištenja zdravstvene zaštite. Kupovina markice ostaje na dobrovoljnoj osnovi tako da osigurana lica koja ne kupe markicu i dalje plaćaju participaciju u skladu sa važećom Odlukom.

Najveću korist od kupovine markice ima radno aktivno stanovništvo, jer kupovinom markice 12 mjeseci ne plaća participaciju. Premije se odnose isključivo na zdravstvene usluge za koje se do sada naplaćivala participacija, te 1 KM za recept za lijekove sa esencijalne liste.

Iznos premije-markice je 20 KM po osobi i vrijedi godinu dana, a krajnji rok za uplatu je 31. mart 2023.godine.

Penzioneri, djeca, RVI i ostali oslobođeni plaćanja participacije kupovinom markice u narednih 12 mjeseci ne plaćaju 1 KM po receptu za lijekove sa esencijalne liste.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.