Važna napomena iz INZ-a: Prijevoz je važna karika u epidemiološki sigurnom pohađanju nastave

235

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) upozorio je, povodom početka nove školske godine, na potrebu osiguranja epidemioloških pretpostavki za sigurno odvijanje prijevoza učenika na relaciji kuća – škola i natrag. 

Ove napomene se odnose na prevoz malih putnika autobusima, privatnim vozilima ili kombijima. Kako navode iz Instituta, sve mjere koje se poduzimaju u školama, ali i domovima građana, mogu biti ugrožene tokom prijevoza učenika ili studenata, obzirom da se upravo javni prijevoz pokazao kao jedno od najčešćih mjesta širenja novog koronavirusa – COVID-19.  

Bez obzira da li se radi o vanlinijskom, specijalnom prijevozu učenika ili korištenju redovnih linija, neophodne su iste zaštitne mjere. Na ulasku u prevozno sredstvo potrebno je postaviti obavijest o obavezi fizičkog razmaka i nošenju maski za lice. Preporučuje se tolika popunjenost vozila da se može održavati fizički razmak od metar i po do dva metra. Svako drugo sjedalo treba ostati slobodno, na način da putnici sjede dijagonalno jedan iza drugog – “cik-cak”. 

Ruke je potrebno oprati prije ulaska u vozilo, nakon izlaska iz vozila, nakon postupaka čišćenja vozila, te u svim ostalim preporučenim situacijama. Na ulazu u vozilo na raspolaganju treba biti dezinfekcijsko sredstvo, a pri ulazu potrebna je dezinfekcija ruku (osoblje i putnici). Potrebno je da tokom vožnje i vozač i putnici imaju maske. 

Potrebno je održavati čistoću vozila, a nekoliko puta dnevno prebrisati površine dezinfekcionim sredstvom, posebno površine koje se često dodiruju, naslone za glavu i ruke putnika, rukohvate, te voditi evidenciju o čišćenju i dezinfekciji. Putnički prostor neophodno je redovno prozračivati, a korištenje klimatizacijskih i ventilacijskih uređaja izbjegavati, navode iz INZ-a.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.