Uputstvo o specifičnostima načina dobijanja mesa divljači

459

Institut za zdravlje i sigurnost hrane je proteklih dana pripremio i publicirao uputstvo “Specifičnosti načina dobijanja mesa divljači” namijenjeno svim lovcima.

Kako je navedeno, meso divljači ne predstavlja značajnu stavku u ishrani ljudi u odnosu na meso domaćih životinja, ali zbog specifičnog načina dobijanja je značajno sa javno-zdravstvenog aspekta, prije svega higijenske ispravnosti i zdravstvene sigurnosti za ljude koji ga konzumiraju. Izvor ovog mesa je lovna divljač, nakon što se ubije, odnosno odstreli.

Različita divljač lovi se različitim tehnikama lova, a koriste se različite vrste oružja. Specifičan način dobijanja mesa divljači, predstavlja tačke rizika više sa aspekta održivosti mesa, kao i mogućnosti ugrožavanja zdravlja ljudi.

U ovom uputstvu, čije elektronsko izdanje moguće preuzeti sa internet stranice Instituta (www.inz.ba), navode se zdravstveni aspekti, upozorava na nemogućnost pregleda ili higijenske kontrole divljači prije ulova ili klanja, govori o slabom iskrvarenju, kontaminaciji, postupcima sa odbačenim mesom i ostacima…

U uputstvu su definisane, te opisane i najčešće parazitarne bolesti divljači koje se na ljude mogu prenijeti mesom divljači. To su trihineloza, ehinokokoza, cisticerkoza i alarioza, dok su najčešće bakterijske bolesti koje se mogu prenositi mesom divljači salmoneloze, listerioza, te kampilobakterioza.

Na kraju Uputstva, navedena su i pravila higijene i pravilne tehnike rukovanja, prijevoza, odstranjivanja sadržaja, uzorkovanja i dostave uzoraka divljači nakon odstrela. 

Uputstvo!

 

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.