UNICEF BiH: Novinar Minel Abaz dobitnik Novinarske nagrade za doprinos pravima djece 2022., posebna priznanja Emini Dizdarević i Jasminu Begiću

43
Minel, Jasmin i Emina
Minel, Jasmin i Emina

Novinar Minel Abaz dobitnik je Novinarske nagrade za doprinos pravima djece u BiH 2022. koju dodjeljuje UNICEF BiH. Nagradu je dobio za tekst “Obrazovanje i politika: Dok učenici sve više zaostaju za vršnjacima iz EU, napredak se ne nazire” objavljen na portalu Istinomjer.ba. Posebno priznanje za doprinos pravima djece u BiH 2022. dodijeljeno je Emini Dizdarević i Jasminu Begiću, novinarki i novinaru BIRN-a.

Konkurs je bio otvoren za sve novinarke i novinare koji su svoje radove na ovu temu objavili tokom ove godine u medijima u BiH, a nagrada je dodijeljena za ukupan doprinos promociji i zaštiti prava djeteta tokom 2022. godine kroz novinski tekst, tekst na portalu, blog, TV ili radio prilog, vlog ili dokumentarni film.

Novinar Minel Abaz
Novinar Minel Abaz

“Iako imam mnogo tekstova iza sebe, ovo je moja prva nagrada, čast mi je i zadovoljstvo dobiti upravo ovu nagradu uzimajući u obzir kvalitet svih drugih radova. Što se tiče samog teksta, imao sam namjeru i cilj da sveobuhvatno obradim problem zašto BiH ne učestvuje u PISA testiranju. Nakon rezultata PISA istraživanja 2019. koji su bili poražavajući, jedno vrijeme je to bila vijest i svi smo očekivali da će se desiti neki pomak ka institucionalnom rješavanju pitanja sveobuhvatne reforme obrazovanja u BiH“, kazao je dobitnik nagrade Minel Abaz dodajući kako je želio “kroz analitički pristup pokazati šta bi moglo biti, ali kako naši učenice i učenici bez obzira što ne učestvuju u PISA istraživanju ipakostvaruju dobre rezultate na raznim informatičkim takmičenjima i matematičkim olimpijadama”.

Predstavnica UNICEF-a u BiH dr. Rownak Khan prilikom dodjele je istaknula kako je Svjetski dan djeteta uz koji se dodjeljuje ova nagrada, jedinstvena prilika da podsjetimo svijet na obećanja dana djeci, formalizirana kroz Konvenciju o pravima djeteta, ali i razmišljati o odgovornostima svakoga od nas u ostvarivanju svih prava za svako dijete:

“Danas slavimo novinare koji su našli snagu i iskrenu volju da se istraže i promoviraju teme vezane za edukaciju, zdravstvo, socijalnu i dječiju zaštitu ili teme koje promiču inkluziju i nediskriminaciju i poštivanje različitosti, pridržavajući se UNICEF-ovih Etički smjernica o izvještavanju o djeci u interesu svakog djeteta. Nagrada je jedna, ali ste svi vi šampioni dječijih prava””, kazala je dr. Rownak Khan, potsjetivši kako je iza nas “vrlo teška godina, opterećena ratovima, gospodarskom krizom i političkim previranjima, u situaciji u kojoj još uvijek osjećamo posljedice pandemije COVID-19”.

Minel, Jasmin i Emina
Minel, Jasmin i Emina

“Ali čak i u najtežim vremenima trebamo slaviti one čiji doprinosi stavljaju prava djeteta na dnevni red, iniciraju promjene politika, podizanje svijesti i mobiliziraju društvo oko pitanja sa kojima se susreću djeca u BiH”.

Ceremoniji dodjele novinarske nagrade prethodila je i projekcija filma “Koji vam je ovo planet?” autora Zorana Ćatića, kao i panel diskusija na kojoj su članica i član ovogodišnjeg žirija Nadina Malićbegović i Boro Kontić na temu “Djeca i mediji” prodiskutovali sa djevojčicama i dječacima Adnom Saidom, Tinom i Murisom od kojih su “iz prve ruke” saznali šta je to što djecu zanima u medijima, kako oni vide medijsku sliku djece, te čuli njihove prijedloge kako izvještavati i unaprijediti medijsko izvještavanje o djeci u najboljem interesu svakog djeteta.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.