Tonsko slikanje Bosne izvođačko-tehničkim bravurama Bartolomeja Stankovića

154

Bosanskohercegovački pijanista Bartolomej Stanković nedavno je objavio svoj drugi kompakt disk pod nazivom Voyage koji, kao sljedbenik prvog diska Balkan Madness, donosi omaž i antologiju klavirske muzike Bosne i Hercegovine; od prvih kompozicija iz petnaestog stoljeća i vremena vladavine sultana Bajazita II do savremenih, afirmisanih umjetnika Bosne i Hercegovine.

Slušajući audio zapise i analizirajući pažljivo odabran repertoar i njegov hronološki redoslijed u svijesti sam neometano pratio i one druge, nemuzičke istorije Bosne i Hercegovine, stvarajući tako i hronološku sliku tadašnjih običaja, zemalja i naroda. Shodno tome, prva kompozicija Franje Bosanca. stvarana u doba mira Osmanskog Carstva i Mletačke Republike, svojom ljepotom, prijatnošću, snagom, bogatstvom i prefinjenošću golica uho slušaoca i priređuje mu uživanja takve, čisto zvučne vrste. Slijed kompozicija marševskog karaktera prati dešavanja Bosanskog ustanka i svjetskih ratova, dok ostatak kompozicija umjetničke sadržine prati svjetske tokove novog nacionalnog buđenja.

Birajući ovakav repertoar, koji zahtjeva širok dijapazon poznavanja različitih muzičkih i socijalnih disciplina i koji sam po sebi stvara posebno odgovoran i osjetljiv zadatak, Bartolomej se u određenom smislu pokazao i kao ponovni stvaralac odnosno rekreator i restaurator pojedinih kompozicija. Nastojeći vjerno oživotvoriti autorov zapis, Bartolomej umjereno unosi i svoje shvatanje, osjećanje i tumačenje u interpretaciju djela, te ga na taj način sopstvenim doprinosom dograđuje u pojedinostima i cjelini.

Kompleksnost i zahtjevnost muzičkih i tehničkih vještina odabranog repertoara od izvođača zahtjeva široku paletu interpretativnih sposobnosti. Specifično tonsko slikanje Bosne, bosanskog sela, čovjeka i njegovog napjeva identifikuje ove kompozicije sa pismom, jezikom i folklorom tog naroda. Svojim izvođačko-tehničkim bravurama, prevashodno u djelima Đenadera, Čavlovića i Kosorića, uz neizostavno duboko tumačenje, tonsko slikanje, maštovitu i upečatljivu interpretaciju Stanković čulno, emotivno i duhovno zadivljuje slušaoca, ostavljajući djelo na taj način i za publiku, i za istoriju.

Stankovićeva koncertna i diskografska ostvarenja ostavljaju impresivan značaj i utjecaj na muzičko stvaralaštvo Bosne i Hercegovine i podstiču mnoge bosanskohercegovačke kompozitore na nastanak novih, vrijednih muzičkih djela. Njegova umjetnička sposobnost i profesionalizam uz nesebično dijeljenje bogatog znanja i iskustva sa kompozitorima pravo je blago za sve one stvaraoce čije partiture dođu u ruke ovog maestralnog umjetnika.

Uz audio sadržaj kompakt diska, ovo izdanje prepoznatljivog, elegantnog dizajna i kompaktne organizacije u svom tekstualnom dijelu sadrži sažete, međutim veoma bitne, podatke o kompozitorima za sveobuhvatniji doživljaj ove publikacije.

Sa svojim radom i objavljenim diskovima Bartolomej je pokazao da bosanskohercegovačka muzika danas, ali i u vremenu što je pred nama predstavlja neiscrpan izvor za nove ideje u vezi sa budućim istraživanjima kao i stvaranjima nove muzičke produkcije u oblasti umjetničke muzike.

Značaj ovih izdanja je sa istorijskog pogleda veoma enorman i predstavlja vrlo važan izvor i dragocjen prilog za istoriju, muzikologiju, sociologiju, psihologiju i druge društvene i humanističke discipline.

Uživajte u muzičkom sadržaju albuma Voyage i zvukovima Bosne na svim poznatim muzičkim servisima.

Uživajte u muzičkom sadržaju albuma Voyage i zvukovima Bosne na svim poznatim muzičkim servisima: Spotify, Deezer, Apple Music.

Piše: Hajrudin Muhić

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.