Tim Vlade ZDK za prevenciju i borbu protiv korupcije u saradnji sa Transparency international BiH organizovao stručno usavršavanje za koordinatore

215
zdk.ba

Tim Vlade Zeničko-dobojskog kantona za prevenciju i borbu protiv korupcije u saradnji sa Transparency international BiH organizuje dvodnevno stručno usavršavanje za koordinatore u kantonalnim istitucijama i jedinicama lokalne samouprave u ovom kantonu.

Tema edukacije je Izrada/uvođenje planova integriteta kojom se želi istaći važnost Plana integriteta, što je svakako jedna od osnovnih aktivnosti u novoj Strategiji za borbu protiv korupcije ZDK za period 2022-2026.godina. U prethodnom periodu, planovi integriteta su izrađeni u velikom broju institucija ZDK-a, a potrebno ih je doraditi i usaglasiti sa novom Metodologijom za izradu Planova integriteta koju je izradila Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije. 

-Planovi integriteta predstavljaju jedan moderniji pristup sistematskoj i sveobuhvatnoj borbi i suprostavljanju korupciji, korupcijskom ponašanju i drugim oblicima narušavanja integriteta institucije i zbog toga je jako bitno da imamo prevenciju, koja u konačnici ima cilj uklanjanje uzroka korupcije i smanjenju rizika na korupciju – kazao je Dževad Fejzić, šef Tima Vlade ZDK za prevenciju i borbu protiv korupcije.

Emsad Dizdarević, program menadžer u Transparency International u BiH, dodao je da je današnja obuka nastavak dugogodišnje saradnje izmedju TIBiH i Tima Vlade Zeničko-dobojskog kantona za prevenciju i borbu protiv korupcije na implementaciji strateških antikorupcijskih dokumenata, te da TIBiH stoji na raspolaganju institucijama u BiH da pruži podršku u pripremi i implementaciji antikorupcijskih poliika.

Napomenimo da je ranije Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila Odluku o izradi Strategije za borbu protiv korupcije, te zadužila članove Tima za izradu da izradi ovaj dokument. Strategija je u fazi usvajanja, te će uskoro zvanično i početi njena implementacija.

Press služba ZDK

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.