Slučaj Čemerno: Svjedok Stojanović – Imali smo dobre odnose sa muslimanima

0
709
Čemerska planina, općina Ilijaš
Čemerska planina, općina Ilijaš

Svjedok optužbe Vidoje Rašević je na novom ročištu u slučaju “Čemerno” danas je pred Sudom BiH izjavio da nije znao da se u njegovom rodnom selu Čemerno nalazi vojska RS i položaj haubica, jer da je znao, odatle bi sigurno sklonio svoju majku. On je opisao da je tog jutra (10. 06. 1992. godine) bio u patroli, kada je sa Vlaškova iznad Ilijaša vidio dim na Čemernici. Sumnjajući da se nešto loše dogodilo, tražio je i dobio vozilo od komande u Ilijašu i sa još 7 do 8 osoba krenuo za Čemerno. Gore je došao tek u popodnevnim satima i po ulasku u selo je vidio četiri leša koja je, prema tragovima krvi, neko pomijerao, a malo dalje i tijela još 5 – 6 ubijenih, među kojima je poznao Milenka Trifkovića i njegovu ženu. Vidio je i nekoliko objekata u plamenu, među kojima je bila i njegova kuća, ali je potvrdio da je većina objekata u selu bilo netaknuto.

Na pitanje odbrane zna li ko je izvršio napad na selo, rekao je da ne zna, a kasnije je rekao i to da je samo nekoliko dana nakon tog događaja ponovo otišao na Čemerno, ali ovaj put na artiljerijski položaj VRS u tom selu.

Drugi svjedok optužbe Radenko Stojanović rekao je kako je tog dana bio na Nišičkoj visoravni, te da je po saznanju o dešavanjima na Čemernu na Nišiće sletio helikopter koji je upućen sa Pala i kojim je on, zajedno sa dvojicom pilota, mediciskom sestrom i komandantom Slavom Kojićem tim helikopterom otišao na Čemerno. On je bio u svojstvu vodiča, iako, po vlastitom priznanju nikada prije tamo nije bio. Za Slavu Kojića je rekao da je na Nišićima slovio za vojvodu, ali da je kasnije pobjegao za Beograd. I on je, kao i njegov prethodnik na sličan način opisao ono što je vidio po dolasku na Čemerno. Opisao je da je i drugog dana vozilom otišao na Čemerno gdje je vidio kako vojska i mještani prikupljaju tijela i sahranjuju ih u masovnu gobnicu u mjesnom groblju, ali da ne zna o koliko tijela je riječ. Tom prilikom su doktor Samojko Koponja i jedna medicinska sestra uz pomoć mještana vršili identifikaciju poginulih i zapisivali njihova imena.

Ustvrdio je kako su na tom području odnosi Srba i Muslimana bili dobri, a na pitanje odbrane kako to da su u obližnjoj Sokolini (kod Srednjeg) u autobusu ubijena 52 mještana Ahatovića, rekao da je to uradila vojska “sa strane” i da u tome niko od njih nije učestvovao.

– Znam da je svo muslimansko stanovništvo iz okolnih sela protjerano, ali i to su uradili ljudi sa strane – ustvrdio je Stojanović, koji je po vlastitom iskazu u to vrijeme bio obični vojnik, da bi nakon pogibije dva komandanta, bio postavljen na mjesto komandanta bataljona na Nišićima.

Izjavio je i to da od svih optuženih poznaje jedino Mirsada Bešliju koji je dobar čovjek i “prva liga”.

Suđenje se nastavlja 11. jula svjedočenjem zaštičenog svjedoka “D”.

Piše: Semir Spahić

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

six − 2 =