Slučaj Čemerno: Svjedočila dva pripadnika TO Kakanj

139
Čemerska planina, općina Ilijaš
Čemerska planina, općina Ilijaš

Nastavak suđenja optuženim za ratne zločine u slučaju „Čemerno“ nastavljen je danas svjedočenjem dvojice bivših pripadnika TO Kakanj Salke Skeledžije i Zahrudina Sikire.

Ni tužilac ni odbrana od Skeledžije nisu mogli čuti ništa značajno obzirom da je svjedok na najveći broj pitanja odgovarao sa „ne znam“ i „ne sjećam se“. On je rekao da je kao pripadnik TO Kakanj upućen prvo u Brezu a potoim u neko selo kojem se ne sjeća imena, gdje su boravili nekoliko dana, a odatle je jedna grupa upućena u akciju na Čemerno, dok je on sa drugom grupom kao rezerva ostao u drugom selu, kojem se također ne sjeća imena. Skeledžija nije mogao reći ništa više o samim dešavanjima na Čemernu jer nije učestvovao u akciji, te da je samo čuo da su gore bile 3 ili 4 haubice koje su po okončanju akcije pripadnici TO „gurnuli niz stijene“. On čak nije mogao reći koji je od optuženih u sali Haris a koji Benjamin Sikira, iako su mu komšije.

Svjedok Zahrudin Sikira je bio konkretniji, rekavši da je kao pripadnik TO Kakanj sa svojom jedinicom upućen u Brezu, gdje su u zgradi osnovne škole bili sedmicu, a potom su upućeni u obližnje selo Vlahinje, gdje su također boravili nekoliko dana. Opisao je da je njegova jedinica upućena na Čemerno, kako bi neutralisali položaj haubica, a da je on ostao u centru veze sa još desetak boraca. I on je rekao da o samim dešavanjima na Čemernu ne zna ništa jer nije učestvovao, te da je samo čuo kako su, nakon neuspjelog miniranja, neke haubice gurnute sa stijena.

Posvjedočio je da je čuo, da su ispaljenje granate sa Čemerna i da su one padale po Brezi, ali i Vlahinjama gdje su se oni kasnije nalazili i da je to neprekidno trajalo nekoliko dana.

U „slučaju Čemrno“ optuženi su pripadnici TO Kakanj, Breza i Ilijaš te pripadnici policije: Džemal Hadžić, Teufik Turudić, Džemal Smolo, Senad, Haris i Benjamin Sikira, Enes Durak, Mirsad, Nusret i Mirzet Bešlija, Hamdija Spahić i Nehru Ganić.

Suđenje se nastavlja narednog četvrtka izvođenjem nova dva svjedoka optužbe.

Piše: Semir Spahić

Facebook komentari: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove portala Breza X. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Breza X zadržava pravo da obriše komantar bez prethodne najave i objašnjenja.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.