Rok za prijavu na Program razmjene za rudarske regije produžen je do 30. septembra 2021.

95

Prijavljenima na raspolaganju finansirane studijske posjete, razmjena znanja i podrška stručnjaka

Regioni s ugljem na zapadnom Balkanu, u Ukrajini i EU pozivaju se da se pridruže programu razmjene kako bi ubrzali pravedne lokalne energetske tranzicije. Program razmjene između regija uglja prilika je za regije da započnu direktan dijalog „jedan na jedan“, uče jedni od drugih i prenose znanje, a svi zainteresovani se pozivaju da se prijave na program do 30. septembra/rujna 2021.

Program razmjene je dio Inicijative za regione s ugljem u tranziciji na zapadnom Balkanu i u Ukrajini. Inicijativu implementira Evropska komisija zajedno sa šest međunarodnih partnera saradnika: Svjetska banka, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Evropska investicijska banka (EIB), the Sekretarijat energetske zajednice, Poljski Nacionalni fond za zaštitu okoliša i upravljanje vodama, i Evropski koledž u Natolinu.

Poziv svima koji se žele pridružiti programu razmjene kolega pokrenut je na inicijativnom godišnjem sastanku 24. juna/lipnja. Regioni s ugljem u Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji, Ukrajini i EU pozvani su da učestvuju u programu razmjene. EU regioni koji su bivši regioni s ugljem, ili su predvodnici u odgovarajućim poljima (npr. tehnologija obnovljivih izvora energije, pametna specijalizacija) također su dobrodošli da se prijave.

Regioni koji učestvuju bit će upareni na osnovu njihovih interesovanja i stručnosti i izabrat će teme koje su relevantne za fazno ukidanje uglja što će biti detaljno istraženo. Prioritet će biti dat formiranju parova sačinjenih od jednog regiona s ugljem iz zapadnog Balkana ili Ukrajine i jednog regiona s ugljem iz EU. Međutim, ovo je fleksibilno i zasnovano na potrebama.

Svi regioni koji učestvuju imat će korist kroz finansirane studijske posjete, razmjenu znanja i podršku stručnjaka. Pored prilagođene stručne podrške, regioni će imati pristup savjetima od njihovih kolega kroz mogućnost praktičnog učenja i dobit će pristup alatima i podršci što će im pomoći da razmisle i procijene svoju dosadašnju tranziciju, kao i da mapiraju svoje sljedeće korake.

Zainteresovani aplikanti se pozivaju da se prijave do 30. septembra/rujna 2021. Informacije o prihvatljivosti i procesu prijavljivanja su dostupne na web stranici programa. Za više informacija kontaktirajte exchangeWBUA@coalregions.eu

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.