Revizija diploma u Zeničko-dobojskom kantonu u završnoj fazi

302

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na prijedlog Ureda za borbu protiv korupcije Zeničko-dobojskog kantona, usvojila je set akata koji se odnose na prevenciju i borbu protiv korupcije, čime su se stekli kvalitetni uslovi potpunu uspostavu funkcionisanja Ureda za borbu protiv korupcije.

Postupajući po preporuci Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) BiH, te Odluke Vlade, Tim Vlade Zeničko-dobojskog kantona za prevenciju i borbu protiv korupcije u prethodnom periodu sačinio je informaciju o procesu revizije diploma za nosioce izvršne vlasti, savjetnike nosioca izvršne vlasti uposlenih u kantonalnim ministarstvima i drugim tijelima kantonalne uprave, državne službenike i namještenike, uposlene u javnim ustanovama, zavodima, direkcijama i drugim organima kojima je osnivač kanton ili se finansiraju iz Budžeta kantona, javnim preduzećima i privrednim društvima Zeničko-dobojskog kantona s većinskim vlasničkim kapitalom.

Sekretar po ovlaštenju Ureda za borbu protiv korupcije ZDK Dževad Fejzić naglašava da je do sada izvršeno 8.469 revizija diploma, od kojih je 8.039 potvrđena vjerodostojnost, dok je za 336 diploma postupak provjere u toku ili su na dodatnoj provjeri, za 35 diploma je potrebno izvršiti uplatu novčane naknade, a kod 33 diplome nije potvrđena ispravnost što je u skladu s ovlastima predato na daljnje preispitivanje nadležnim organima, tj. Ministarstvu unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona i Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona. U procesu revizije diploma kod 26 diploma nije bilo moguće izvršiti provjeru iz razloga što su tokom posljednjeg rata uništene matične knjige, te uprave tih obrazovnih ustanova nisu imale mehanizam potvrde tih diploma.

U narednom periodu slijedi dodatna provjera po zaključcima iz Informacije o procesu revizija diploma, gdje je Tim Vlade ZDK za prevenciju i borbu protiv korupcije zahtijevao od svih kantonalnih organa da prilikom novih zapošljavanja izvrše provjeru vjerodostojnosti tih diploma i dostave informaciju o tome. Fejzić dodaje da će uskoro zaokružiti priča o revizija diploma, ali da je ovaj proces kontinuiran gdje će svaki rukovodilac kod novog zapošljavanja imati obavezu, kao i do sada, da Ured za borbu protiv korupcije obavijesti o procesu revizije diploma.

-S obzirom da smo u sistem prevencije i borbe protiv korupcije Zeničko-dobojskog kantona uključili jedinice lokalne samouprave, uskoro ćemo dati preporuku o pokretanju postupka preispitivanja vjerodostojnosti diploma na lokalnom nivou i tu ćemo se u punom kapacitetu, shodno ranijem iskustvu, staviti na raspolaganje gradovima i općinama u Zeničko-dobojskom kantonu – rekao je Fejzić.

Vlada je također usvojila i informaciju o provedbi COVID-19 Akcionog plana koji je u vremenu pandemije imao posebnu ulogu u prevenciji i borbi protiv korupcije, a podrazumijevao je prevenciju zloupotreba finansijskih i materijalnih donacija međunarodnih i domaćih donatora, provjeru postupaka zapošljavanja u javnom sektoru ZDK, postupke javne nabavke, prevenciju zloupotrebe poticaja i pomoći privrednim društvima, privatnim preduzećima i poljoprivrednim subjektima, prevenciju zloupotrebe kršenja temeljnih ljudskih prava i sloboda građana, usmjeravanje finansijskih sredstava iz Budžeta ZDK na niže nivoe vlasti, koordinaciju aktivnosti antikorupcijskih tijela, te unapređenje kapaciteta Tima Vlade Zeničko-dobojskog kantona za borbu protiv korupcije.

-Kada govorimo o unapređenju kapaciteta prevencije i borbe protiv korupcije, važno je naglasiti da je na današnjoj sjednici Vlada dala saglasnost na Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji Ureda za borbu protiv korupcije Zeničko-dobojskog kantona, čime su se stekli uslovi za uspostavu funkcionisanja Ureda za borbu protiv korupcije, te će uposlenici Sektora za borbu protiv korupcije Ministarstva za pravosuđe i upravu biti preuzeti u Ured, ostala radna mjesta će se također popuniti preuzimanjem, što dodatno uspostavom Ureda kao posebne samostalne organizacione jedinice neće stvarati opterećenje i nova izdvajanja iz Budžeta ZDK – dodaje Fejzić.

Vlada je na prijedlog Ministarstva za pravosuđe i upravu usvojila i Akcioni plan za provođenje Strategije za prevenciju i borbu protiv korupcije 2022-2026, koji detaljno tretira ključna pitanja kroz ciljeve, mjere i aktivnosti, a odnose se na sistemsko rješavanje zakonodavnih pitanja iz ove oblasti, a tiče se donošenja Zakona o porijeklu imovine i Zakona o sukobu interesa, te uključivanje jedinica lokalne samouprave u sistem prevencije i borbe protiv korupcije, ali i posebno razrađenih rizika u kriznim situacijama.

-Primjenom Akcionog plana za provedbu Strategije za borbu protiv korupcije ZDK stvaraju se kvalitetni uslovi za funkcionisanje Ureda za borbu protiv korupcije, što je jedan od strateških opredjeljenja ove Vlade – izjavio je ministar za pravosuđe i upravu ZDK Nebojša Nikolić.

Press služba ZDK

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.