Promocija knjige fra Drage Bojića “Kraljevstvo Božje i nacionalizam” u Brezi

174

Opća biblioteka “Muhamed Kantardžić” Breza organizuje promociju knjige “Kraljevstvo Božje i nacionalizam” autora fra Drage Bojića, bosanskog franjevca, teologa i publiciste.

Knjiga “Kraljevstvo Božje i nacionalizam” sadrži izabrane tekstove koje je Bojić objavio u nekoliko proteklih godina. Njegovi eseji, komentari i razgovori tiču se bosansko-hercegovačkog društva, domaćih nacionalizama i onoga što nije dobro kada je riječ o religijskim zajednicama.

Osim autora, o ovim esejima i komentarima govorit će Edin Salčinović, promotor kao i Amer Bahtijar, izdavač.

Promocija će se održati u srijedu, 11. marta 2020. godine u prostorijama Biblioteke sa početkom u 19 sati.

Iz pogovora Viktora Ivančića:

Ukoliko bih morao ukazati na jednu zajedničku nit koja se provlači kroz praktički sve – tematski iznimno široko postavljene – eseje, kritičke analize i javne nastupe Drage Bojića, bilo bi to upravo pregnantno inzistiranje na demobilizaciji društva. Na skidanju uniformi i odbacivanju oružja. Na gašenju borbenih strasti. Na isključivanju sirena za uzbunu. Na otkazivanju poslušnosti političkim i religijskim vojskovođama. Gotovo kompletan opus ovoga pisca, u svakom svom elementu, sadrži kao etičku konstantu jasan demobilizacijski zahtjev, artikuliran kroz nedvosmisleno upozorenje o pogubnosti poslijeratnog ratnog stanja i bespoštednu kritiku političkih, crkvenih i kulturnih elita čija je ambicija – u velikoj mjeri ostvarena – organizirati kompletno društvo po modelu vojne utvrde i opskrbiti ga mentalitetom kakav vlada u pograničnoj karauli. Ta upečatljiva intelektualna i moralna gesta toliko obilježava Bojićev javni rad da skoro može biti riječi o specifičnome autorskom pravcu, o nečemu poput – shvatimo li stvar u najširem smislu riječi – teologije razoružanja“.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.