Premijerka Mehmedić i ministar Marić razgovarali s federalnim ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemalom Hrnjićem

329

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić radnu posjetu Zeničko-dobojskom kantonu započeo je sastankom s premijerkom Amrom Mehmedić i kantonalnim ministrom poljoprivrede, šumarstva i vidoprivrede Vinkom Marićem.

Hrnjić se zahvalio premijerki Mehmedić koja je kao jedan od prioriteta u ovom resoru navela donošenje novog Zakona o šumama FBiH, koji je prestao da važi 2009. godine, ali i harmonizaciju mjera podsticaja između FBiH i kantona.

– Najbitnije je da smo zaključili da ćemo biti organizovani na način da sinhronizujemo podsticajne mjere u poljoprivrednoj proizvodnji. Složili smo se da ono što ide sa nivoa FBiH i sa nivoa kantona mora biti dosta više usaglašeno nego što je bilo ranijih godina. Ono što podstiče Federacija ne bi trebao podsticati kanton i obratno. Premijerka je dala punu podršku takvom razmišljanju i biće mi drago da u narednom periodu sarađujemo kako smo se dogovorili na sastanku – rekao je ministar Hrnjić.

Naglasio je da se Federacija BiH suočava sa novim izazovom nakon otkrivanja bolesti afričke svinjske kuge na tri od pet kontrolisanih farmi u Posavskom kantonu. Naveo je da je najveća odgovornost na vlasnicima farmi koji moraju dosljedno provoditi preventivne mjere resornog federalnog ministarstva, kako bi se usporilo širenje virusa na druge farme.

– Biće vrlo teško i očekujem da je to jedan novi izazov u FBiH koji nas očekuje u Posavskom kantonu, ali i našem najvećem proizvođaču svinja Zapadno-hercegovačkom kantonu, tako da će biti jako teško zaustaviti napredovanje virusa jer znamo da je već eskalirala situacija u susjednoj Republici Hrvatskoj. Očekujemo konkretne poteze sa državnog nivoa, prije svega Vijeća ministara i od Agencije za veterinarstvo BiH, od kojih će zavisiti naši naredni koraci – rekao je Hrnjić, ocijenivši da bi “već danas” trebalo zabraniti rad stočnih pijaca i kretanje životnja.

Kantonalni ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vinko Marić zahvalio se na posjeti, koja, kako je rekao, ima za cilj da poljoprivredne proizvođače upoznaju s mjerama koje poduzimaju dvije vlade, kao i podsticajima koje će usmjeriti ove godine.

Naglasio je da ima dosta prostora za unapređenje politike podsticaja te da je Vlada ZDK-a samo za podsticaje proizvodnji maline, u čemu je ovaj kanton lider u FBiH, povećala sredstva sa prošlogodišnjih 320.000 na 600.000 KM u 2023. godini.

– Istina je da je otkupna cijena ove godine nešto niža. Zajedno ćemo tražiti model da se pomogne proizvodnja svakog kilograma maline i osigura zagarantovana otkupna cijena kako proizvođači više ne bi dolazili u situaciju da uništavaju nasade – rekao je ministar Marić.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva tokom dana će posjetiti kompaniju “Madi” Tešanj, farmu muznih krava “Pranjaš” Žepče, farmu svinja Đurinović te proizvođače maline i meda u Željeznom Polju.

Press služba ZDK

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.