Predstavnici preko 20 lokalnih zajednica iz cijele BiH zajedno u Jablanici: Povjerenje i kohezija su javno dobro

217
Učesnici susreta u Jablanici
Učesnici susreta u Jablanici

Danas je u Jablanici održan susret preko 20 gradonačelnika/ce i predstavnika/ce općina/opština/gradova i predstavnika/ca Evropske unije u BiH (EU), Ujedinjenih nacija u BiH (UN), Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE), Misije u BiH i Vijeća Evrope – Ured u Sarajevu pod nazivom „Povjerenje i kohezija kao javno dobro: uloga lokalnih vlasti“.

Postignuća lokalnih zajednica i njihova uloga podršci inicijativama i aktivnostima koje doprinose izgradnji povjerenja i društvene kohezije fokus su ovog susreta. Predstavljeni su pozitivni primjeri lokalnih uprava koje imaju proaktivan pristup u izgradnji povjerenja unutar i između zajednica. Pored Općine Jablanica, koja je domaćin ovog događaja, Grad Prnjavor te Općine/Opštine Sapna, Lopare, Teočak, Ugljevik i Čelić su predstavili svoje primjere dobre prakse. Kroz dijalog, učesnici susreta razgovarali su o važnosti međusobne saradnje i zajedničkog djelovanja u ovom polju.

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, Johann Sattler rekao je:“Nedostatak pomirenja i dalje uzrokuje patnju i pruža plodno tlo za politike koje drže zemlju u prošlosti. Ne postoji čarobna formula ili recept za uspjeh – ali svi gradonačelnici koji su se danas okupili ovdje u Jablanici pronašli su način da pokrenu svoje zajednice ka naprijed, koristeći ljudski i društveni kapital za rješavanje zajedničkih pitanja i problema. Zajednički rad u zajednicama potiče pozitivne međusobne odnose i jača društvenu koheziju. „Možemo bolje“ neka bude moto i vodilja za bolju i zajedničku budućnost.

Predstavnici preko 20 lokalnih zajednica iz cijele BiH zajedno u Jablanici -Povjerenje i kohezija su javno dobro
Predstavnici preko 20 lokalnih zajednica iz cijele BiH zajedno u Jablanici -Povjerenje i kohezija su javno dobro

Rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija, dr.Ingrid Macdonald iskazala je zadovoljstvo zbog prisustva događaju koji promoviše pozitivne primjere kojima se zajednice povezuju zajednice i rade na izgradnji povjerenja i napretka.

„Zajedno sa EU, OSCE-om i Vijećem Evrope ulažemo u lokalne napore da se obezbijede modeli za izgradnju inkluzivnijeg, prosperitetnijeg i održivog društva. Uz podršku IOM-a i UNDP-a, projekat „Možemo bolje“ podržava lokalnu infrastrukturu ujedinjuje zajednice, lokalne organizacije civilnog društva i medije u cilju osnaživanja društvene kohezije u 24 zajednice. Današnji događaj je jedinstvena prilika za razmjenu pozitivnih praksi, ali i za unapređenje saradnje među zajednicama, posebno na pitanjima koja su važna za građane BiH“, izjavila je dr. Ingrid Macdonald.

Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, Brian Aggeler rekao je da će OSCE kroz projekat „Možemo bolje“ i zajedno sa partnerima, nastaviti raditi na osnaživanju zajednica i njihovog razvoja.„Predstavnici lokalnih zajednica ujedinjeni su u predanosti poboljšanju saradnje i poticanju snažne kohezije zajednica. Upravo kroz ovakve zajedničke akcije možemo vidjeti razvoj snažnih, međusobno povezanih zajednica. Jedan takav primjer pozitivne međuopćinske saradnje je područje Majevice. Tamo smo bili svjedoci izuzetnih napora, jer pet općina zajedno radi na konkretnim zajedničkim ciljevima za dobrobit svih svojih građana. Njihova inspirativna saradnja postavila je hvale vrijedan presedan za napredak i želimo podržati više takvih primjera saradnje“.

Šefica Ureda Vijeća/Savjeta Evrope u Sarajevu, Bojana Urumova objasnila je važnost današnjeg događaja i zajedničkog rada međunarodnih organizacija i lokalnih zajednica u BiH:“Saradnja lokalnih zajednica u BiH ključna je za izgradnju i jačanje povjerenja i kohezije u cijeloj zemlji. Stoga je današnji skup od velike važnosti jer nam daje priliku upoznati razne pozitivne primjere saradnje na lokalnoj razini. Ured Vijeća Evrope sa zadovoljstvom podržava lokalne samouprave u njihovim nastojanjima da izgrade društvo utemeljeno na međusobnom povjerenju. Svi smo potrebni jedni drugima i potičemo sve pozitivne inicijative koje grade mostove u BiH“, naglasila je Bojana Urumova.

„Ovaj događaj je značajan za Jablanicu i za BiH, a dio je projekta „Možemo bolje“ koji se u Općini Jablanica uspješno implementira. Nastojimo se povezati, ostvariti kontakte i saradnju sa općinama i gradovima u okruženju i u BiH. Građanima u BiH je potrebno da radimo zajedno“, izjavio je Damir Šabanović, načelnik općine Jablanica.

Predstavnici preko 20 lokalnih zajednica iz cijele BiH zajedno u Jablanici -Povjerenje i kohezija su javno dobro
Predstavnici preko 20 lokalnih zajednica iz cijele BiH zajedno u Jablanici -Povjerenje i kohezija su javno dobro

Nakon dijaloga, učesnici su imali priliku upoznati se sa različitim kulturno-historijskim i prirodnim bogatstvima općine Jablanice kroz izložbu fotografija i šetnju u gradskom parku.

Susret je održan u okviru projekta „Jačanje povjerenja i kohezije u zajednicama u Bosni i Hercegovini“ koji finansira Služba za instrumente vanjske politike Evropske unije u okviru Instrumenta za susjedstvo, razvoj i međunarodnu saradnju, a zajedno provode Evropska unija u BiH, Ujedinjene nacije u BiH, Misija OSCE-a u BiH i Vijeće Evrope – Ured u Sarajevu.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.