Potpisan novi kolektivni ugovor sa Sindikatom radnika uposlenih u zdravstvu ZDK, dogovoreno povećanje plaća od 11 posto

551

Ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona dr. Adnan Jupić i predsjednik Sindikata radnika uposlenih u zdravstvu Zaim Begić potpisali su novi Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u zdravstvu na području ovog kantona. Kolektivnim ugovorom predviđeno je povećanje satnice za oko 3.200 radnika u zdravstvu od 1. aprila sa 2,60 na 2,70 KM, a od 1. oktobra na 2,90 KM.

Premijer Mirnes Bašić rekao je da je ZDK “primjer dobre prakse socijalnog dijaloga sa svim sindikatima u ovom kantonu” te se zahvalio sindikatima i pregovaračkim timovima Vlade na kvalitetnom socijalnom dijalogu. Naglasio je da je potpisivanjem ovog kolektivnog ugovora zaokružen cjelokupan zdravstveni sektor, jer je prije mjesec dana potpisan kolektivni ugovor sa Sindikatom doktora medicine i stomatologije.

-S ovim kolektivnim ugovorom mi se na neki način zahvaljujemo zaposlenim u oblasti zdravstva. Ugovorom smo povećali standard zaposlenih u zdravstvu i time na neki način balansiramo globalni poremećaj na tržištu cijena osnovnih životnih namirnica – rekao je premijer Bašić.

Ministar Jupić je rekao da je Vlada ovime ispunila obećanje i sa Sindikatom radnika uposlenih u zdravstvu potpisala ugovor sa parametrima istovjetnim kolektivnom ugovoru sa Sindikatom doktora medicine i stomatologije ZDK-a.

-Mislim da smo jedini kanton u FBiH koji je na ovaj način regulisao prava zaposlenih u sektoru zdravstva. Ovim kolektivnim ugovorom plaće uposlenih u zdravstvu u mandatu ove Vlade ukupno su povećane 25 posto – rekao je Jupić.

Predsjednik Sindikata radnika uposlenih u zdravstvu ZDK Zaim Begić rekao je ugovorom predviđeno povećanje plaće od 11 posto, te da je zadovoljan ishodom pregovora, ali da je povećanje „moglo biti i veće s obzirom na sve veće troškove života“.

Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK Omer Škaljo rekao je da je ovaj zavod učinio sve da većina zdravstvenih ustanova u vrijeme pandemije posluju pozitivno te da je za povećanje plaća u 2022. izdvojeno dodatnih 5,4 miliona KM. Naglasio je da je pored toga planirano i izdvajanje dodatnih sredstava za ortopedska pomagala.

Premijer Bašić je rekao da su u protekle dvije godine povećane plaće svim zaposlenim na budžetu, odnosno vanbudžetskim fondovima, prošle godine zaposlenim u osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju, a ove godine zdravstvu, policiji i zaposlenima u javnoj upravi.

Press služba ZDK

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.