Peta redovna sjednica Općinskog vijeća Breza : Usvojen Prijedlog Budžeta za 2021. godinu

129
Foto: breza.gov.ba
Foto: breza.gov.ba

Vijećnici Općinskog vijeća Breza na petoj redovnoj sjednici usvojili su Prijedlog Budžeta općine Breza za 2021. godinu. Ukupni prihodi i primici planirani Prijedlogom Budžeta iznose 5.360.055 KM.

– Sprovedeno je 6 javnih rasprava s građanima, predstavnicima sportskog, omladinskog, nevladinog i kulturnog sektora, kao i sa vijećnicima Općinskog vijeća. Svi pristigli konstruktivni prijedlozi uokvireni su u prijedlog Budžeta. Pored teške epidemiološke situacije i finansijskih problema koje smo zatekli nakon prethodnog mandata, sa današnjom sjednicom tretirali smo više tačaka dnevnog reda nego što je to bio slučaj u cijeloj 2020. godini, što smatram velikim uspjehom – izjavio je načelnik Vedad Jusić.

U svrhu pružanja podrške poslovanju privrednih subjekata u vremenu pandemije koronavirusa, usvojena je i Odluka kojom je umanjena naknada za zauzimanje javnih površina.

– Kroz izmjene Odluke o privremenom zauzimanju javnih površina korigovane su i cijene za zauzimanje javnih površina u cilju formiranja ljetnih bašti, pa je tako u prvoj zoni cijena smanjena na 4 KM, u drugoj zoni na 3 KM i u trećoj zoni na 2 KM. Kada je u pitanju zauzimanje zelenih površina putem javnog oglasa, cijena iznosi 10 KM po kvadratnom metru mjesečno. Načelnik je također izvršio korekciju naknade za zauzimanje javne površine za organizovanje parkirališta i taksi stajališta. U prvoj zoni cijena je 50 KM, u drugoj 35 KM i trećoj 25 KM – pojasnila je pomoćnica načelnika za prostorno uređenje Selma Gazdić.

Pored Budžeta i Odluke o izvršenju Budžeta vijećnici su na sjednici usvojili odluke o dodjeli općinskih priznanja i odlikovanja “Plaketa Breze” i “Nagrada Breze”.

Općinsko vijeće nije usvojilo Izvještaj o radu organa mjesnih zajednica za 2020. godinu.

U cilju davanja podrške zaključivanju Ugovora o koncesiji uglja na području općine Breza između Ministarstva za privredu Zeničko-dobojskog kantona i Rudnika mrkog uglja „Breza“, Općinsko vijeće usvojilo je Odluku o izmjeni Odluke o davanju prethodne saglasnosti na dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju mineralnog resursa – uglja na području općine Breza.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u FBiH, petu redovnu sjednicu održanu 25. marta 2021. godine, predsjednici klubova klubova parlamentarnih stranaka pratili su u sali Općinskog vijeća, a preostali vijećnici posredstvom online platforme ZOOM.

Izvor: breza.gov.ba

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.