Osigurana sredstva za obrazovanje odraslih u Zeničko-dobojskom kantonu

61

Obrazovanje je kontinuiran proces do kasnog doba čovjekovog života. Proces obrazovanja, formalnog i neformalnog je proces koji potiče puni razvoj individue, te mu u konačnici obezbjeđuje finansijsku stabilnost i sigurnost.

Privredna komora Zeničko Dobojskog Kantona, u saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK-a i Fondacija Helvetas Moja budućnost, obezbijedili su sredstva za realizaciju programa obrazovanja odraslih, koji su za građanke i građane ovog kantona potpuno besplatni.

Programi su koncipirani tako da se odvijaju u vremenskim ciklusima kada i redovna nastava u osnovnim i srednjim školama Zeničko – dobojskog kantona. Prijave na program odvijaju se putem web stranice ili putem maila obrazovanjeodraslihzdk@pkzedo.ba.

Konstantan razvoj tehnologije, ubrzan životni tempo donijeli su potrebu i za kontinuiranim usavršavanjem. Obrazovanje odraslih je izuzetno važna grana obrazovnog sistema, jer je svojevrsna “druga šansa”, prilika da se osigura i poboljša kvalitet života, te unaprijede postojeća znanja i vještine u cilju napredovanja i unapređenja.

Suštinski, obrazovanje odraslih je preduslov za ostvarivanje samorealizacije, i punog ličnog potencijala osobe.

U sklopu formalnog obrazovanja odraslih, postoje programi za osnovno obrazovanje odraslih i programi dokvalifikacije (sticanje višeg stepena kvalifikacije u okviru istog polja) i prekvalifikacije koje se odnosi na sticanje znanja i vještina, koje sa prethodno stečenim kvalifikacijama omogućava sticanje novog zanimanja.

Pored navedenog, postoje programi osposobljavanja odnosno sticanje teorijskog i praktičnog znanja potrebnih za obavljanje manje složenih poslova, zatim specijalizacija gdje se stiču nova znanja i vještine u okviru već postojećih zanimanja, te usavršavanje koje je svaki oblik obrazovanja, nakon završenog obrazovanja, tokom radnog vijeka sa ciljem poboljšanja postojećih kompetencija radi daljnjeg ličnog I profesionalnog napretka.

“Ostvarivanje punog potencijala na ličnom i poslovnom planu, težnja je svake individue, a mi smatramo da je taj cilj moguće ostvariti kroz razvitak u obrazovnom procesu. Izuetno nam je zadovoljstvo građanima i građankama ZDK-a predstaviti besplatne programe, u većini osnovnih i srednjih škola na čitavoj teritoriji kantona. Ovim putem još jednom ohrabrujemo sve stanovnike od 15 godina pa naviše da se prijave i sebi osiguraju bolju budućnost. Jedina investicija je vrijeme, investicija koja će im se u budućnosti u potpunosti isplatiti”, poručili su iz Fondacije Helvetas Moja budućnost.

Bilo koji od navedenih programa temelj je za lični i profesionalni rast i razvoj. Sticanje novih vještina, usavršavanje u svom polju djelovanja ili biranje novog pravca profesionalne ostvarenosti vode do punog ličnog i profesionalnog razvoja osobe. Ovaj put razvitka moguć je kroz procese obrazovanja, započetih u bilo kojem životnom dobu.

Izvor:klix.ba

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.