Objavljen javni poziv za kandidovanje projekata za dodjelu sredstava vodnih naknada

168
Jasmin Čajić, ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu
Jasmin Čajić, ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu

Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona objavilo je Javni poziv za kandidovanje projekata za dodjelu sredstava vodnih naknada, s tim da ukupan iznos prikupljenih sredstava iznosi 5.374.974,20 KM. Ova sredstva će biti raspoređena prema unaprijed definisanim kriterijima iz javnog poziva te prioritetima i potrebama lokalnih zajednica.

Prioriteti finansiranja su infrastruktura (sredstva će biti korištena za izgradnju i obnovu vodoprivredne infrastrukture, uključujući vodovodne i kanalizacione sisteme); zaštita vodnih resursa (dio sredstava će biti usmjeren na projekte zaštite i očuvanja vodnih resursa, kao što su izgradnja zaštitnih objekata, zona zaštite izvorišta i revitalizacija vodenih ekosistema); lokalne zajednice (sredstva će biti ravnomjerno raspoređena među općinama i gradovima koji su iskazali potrebu za finansiranjem projekata u oblasti vodosnabdijevanja i zaštite okoliša, s tim da će prioritet imati projekti koji donose najveću korist lokalnom stanovništvu) te transparentnost i praćenje (resorno ministarstvo će osigurati transparentnost u raspodjeli i korištenju sredstava, a redovni izvještaji o statusu i napretku projekata bit će dostupni javnosti).

– Odluka o raspodjeli sredstava od vodnih naknada je ključna za unapređenje kvaliteta života naših građana. Investiranjem u vodoprivrednu infrastrukturu i zaštitu vodnih resursa, osiguravamo održivu budućnost za sve – rekao je ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Jasmin Čajić.

Iz ovog ministarstva pozivaju sve zainteresovane strane, uključujući građane, nevladine organizacije i privatni sektor, da se uključe u realizaciju projekata i daju svoj doprinos očuvanju vodnih resursa.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.