Nova udžbenička politika u ZDK: Jedan predmet, jedan udžbenik

386

Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona donijelo je Odluku o provođenju udžbeničke politike, odnosno nabavci udžbenika za narednu 2020/2021. školsku godinu u osnovnim školama u ovom kantonu. Novina je da se resorno ministarstvo opredijelilo za politiku “jedan predmet, jedan udžbenik”, a koristit će se onaj udžbenik za koji se izjasni 60 posto nastavika u svim osnovnim školama. Sličnu politiku u narednoj školskoj godini će primijeniti i Tuzlanski kanton.

“Mislim da ćemo na ovaj način napraviti kvalitativan iskorak u provođenju udžbeničke politike. Do sada je bila praksa da izbor udžbenika vrše nastavnici na početku školske godine i tek onda se nabavljaju udžbenici. Već od ovog momenta osnovne škole će znati, a time i roditelji, koji će se udžbenici koristiti u narednoj školskoj godini”, rekao je na press konferenciji ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK Spahija Kozlić.

Pomoćnica ministra za predškolsko, osnovno, srednje i obrazovanje odraslih Bernadeta Galijašević ocijenila je da će udžbenička politika biti korisna za nastavnike i učenike, ali i za roditelje.

“Ovo će sigurno utjecati pozitivno na njihov budžet, jer nastavnici neće moći svake godine da izaberu drugi udžbenik. Također, vrlo je bitno da će se čak i između lokalnih zajednica moći razmjenjivati udžbenici, što do sada, nažalost, nije bilo moguće”, kazala je Galijašević.

Ministar Kozlić je podsjetio da postoji inicijativa da se politika “jedan predmet, jedan udžbenik” uvede na nivou Federacije BiH, s obzirom da je trenutna obrazovna politika “šarolika” jer su za oblast obrazovanja nadležni kantoni.

“Mi intenzivno razgovaramo sa kolegama ministrima iz drugih kantona nastojeći utvrditi jedinstvenu udžbeničku politiku. U narednom periodu ćemo nastojati usaglasiti jedinstveni nastavni plan i program za FBiH baziran na ishodima učenja, ukoliko to bude moguće, upravo zbog toga da djeca koja prelaze u drugi kanton nemaju problema prilikom upisa u školu”, rekao je ministar Kozlić.

Press služba ZDK

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.