Nagrađeni Brezani na manifestaciji “Izbor sportiste ZDK za 2020. godinu”

278
Foto: Naša riječ
Foto: Naša riječ

U srijedu, 24. marta 2021. godine, u Zenici je održana 64. manifestacija Izbor najboljih u sportu Zeničko-dobojskog kantona za 2020. godinu, a u organizaciji NIPD “Naša riječ” iz Zenice.

Nagrađeni Brezani na manifestaciji “Izbor sportiste ZDK za 2020. godinu” su: Ibrahim Hasanspahić, Mirela Abdukić i Semir Jusić.

– Ibrahim Hasanspahić, Savez za sport i rekreaciju invalida općine Breza

Ibrahim Hasanspahić, Savez za sport i rekreaciju invalida općine Breza - Foto: Naša riječ
Ibrahim Hasanspahić, Savez za sport i rekreaciju invalida općine Breza – Foto: Naša riječ

Dugogodišnji sportista i sportski radnik u općini Breza, Ibrahim Hasanspahić je ratni vojni invalid 100% III grupe. Predsjednik je Saveza za sport i rekreaciju invalida općine Breza sa kojim je u osam kategorija u sportu prilagođenim za osobe sa invaliditetom ostvario zavidne rezultate na općinskim, kantonalnim, državnim i kup takmičenjima kao i na međunarodnom takmičenju “Beograd open”.

U organizaciji Saveza protekle godine, po šesti put, održan je Memorijalni turnir u šahu za osobe sa invaliditetom Mehmed-Meša Kadrić kao i turnir u stonom tenisu za osobe sa invaliditetom.

Svakodnevno radi na buđenju svijesti nadležnih da trebaju pomoći u sportu za osobe sa invaliditetom te kroz razne projekte obezbjeđuje opremu za članove. Kroz razne aktivnosti animira osobe sa invaliditetom da aktivnije djeluju u Udruženju ali i lokalnoj zajednici. Učestvovao je i u izradi Lokalnog akcionog plana iz oblasti invalidnosti ZDK 2020/2021.

Prošla godina je bila veliki izazov ali smo uspjeli organizovati mnoge aktivnosti na lokalnom nivou ali i kroz svakodnevni rad u prostorijama Udruženja. Ova nagrada je svojevrsno priznanje za sav uloženi trud, i pritom jedna velika moralna podrška kao i motivacija za daljnji rad“, kaže Hasanspahić.

Dobitnik je priznanja sportista invalid, sportski radnik, najbolji trener za osobe sa invaliditetom u Brezi.

Dobitnik je nagrade “Sport za lica sa invaliditetom”.

– Mirela Abdukić, pedagog tjelesnog i zdravstvenog odgoja, UPTOS Breza

Mirela Abdukić, pedagog tjelesnog i zdravstvenog odgoja, UPTOS Breza - Foto: Naša riječ
Mirela Abdukić, pedagog tjelesnog i zdravstvenog odgoja, UPTOS Breza – Foto: Naša riječ

Bivša reprezentativka u odbojci, sportska radnica, pedagog tjelesnog i zdravstvenog odgoja Mirela Abdukić cijeli svoj život posvetila je sportu, ličnom usavršavanju i napredovanju. Nakon završetka aktivne karijere, nastojala je da svoj odgojno-obrazovani rad i djelovanje nastavi kroz dalji angažman u školi, OK “Breza”, te Udruženju pedagoga tjelesnog odgoja i sporta Breza. Njeno opredjeljenje i danas predstavljaju aktivnosti podrške procesu razvoja ličnosti pojedinca kroz obrazovni sistem i na takav način, skromni doprinos razvoju lokalne zajednice. Članica je stručnog tima i voditeljica grupe za predmet Tjelesni i zdravstveni odgoj u projektu kurikularne reforme za osnovne škole i gimnazije ZDK.

Ovo priznanje bi htjela podijeliti sa članovima Udruženja, koji već 12 godina uspješno realizuju sportske aktivnosti i predstavljaju svijetli primjer nesebičnog truda u ostvarivanju osnovnih odgojnih zadataka i ciljeva TIZO, što u konačnici doprinosi stvaranju cjeloživotnih, zdravih navika i stilova života djece i mladih“, kazala je Abdukić.

Učestvovala je u izradi Strategije socio-ekonomskog razvoja Općine Breza 2019/2021. i Lokalnog akcionog plana aktivnosti za zaštitu djece Općine Breza 2020/2023. Pored toga, bila je i učesnica u izradi Strategije razvoja sporta ZDK 2020/2023.

U 2020. godini je dovršen dokument “Strategija razvoja sporta ZDK”, koji se jednim, većim dijelom osvrće na problem školskog sporta i prijedloge poboljšanja. Indentifikovan je problem neadekvatnosti ili nedostatak sportske infrastrukture osnovnih i srednjih škola u pojedinim gradovima/općinama Kantona. Adekvatnost sportskih vanjskih i unutrašnjih prostora sigurno predstavlja faktor koji doprinosi rezultatima, razvoju školskog sporta, ali i razvoju sporta na području ZDK. Entuzijazma, znanja i stručnosti imamo tako da smatram da će školski sport imati mogućnost daljeg razvoja i ekspanzije“, ističe Abdukić.

Dobitnica je nagrade “Doprinos u razvoju školskog sporta”.

– Semir Jusić, Taekwondo klub “Bosna” Breza

Semir Jusić, Taekwondo klub "Bosna" Breza - Foto: Naša riječ
Semir Jusić, Taekwondo klub “Bosna” Breza – Foto: Naša riječ

Učenik osmog razreda Osnovne škole “Safvet-beg Bašagić” Breza, Semir Jusić, taekwondoom se bavi od 2014. godine i nosilac je crnog pojasa 1 POOM. Tokom svoje sportske karijere, bio je učesnik brojinih domaćih i međunarodnih takmičenja, što je rezultiralo osvajanjem velikog broja medalja.

Prethodna 2020. godina mi je, uprkos pandemiji COVID-19, bila uspješna jer sam bio na vrhunskim takmičenjima na kojima sa postigao zapažene rezultate“, kaže Jusić.

Na Državnom i Federalnom prvenstvu u taekwondou osvojio je zlatne medalje. Osim toga, kao član taekwondo reprezentacije BiH učestvovao je na 8. Evropskom klubskom prvenstvu u Zagrebu, Europskom prvestvu olimpijske kategorije kao i na Europskom kadetskom prvenstvu E4, gdje je ostvario dobre rezultate.

Dobitnik je nagrade “Sportska nada”.

Breza X/Naša riječ

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.