MUP ZDK-PU Breza: Obavještenje o početku obaveznog posjedovanja i korištenja zimske opreme

326

Podsjećamo javnost da je u periodu od 15. novembra 2019. do 15. aprila 2020. godine na teritoriji Bosne i Hercegovine obavezno posjedovanje i korištenje zimske opreme, bez obzira na vremenske uslove.

Za motorna vozila do 8 sjedišta i motorna vozila najveće dozvoljene mase do 3,5h

  • Pneumatici sa zimskim profilom na svim točkovima (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm),
  • Pneumatici sa ljetnim profilom (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slućaju zimskih uvjeta.

Za motorna vozila sa više od  8 sjedišta i motorna vozila najveće dozvoljene mase preko 3,5h

  • Pneumatici sa zimskim profilom na pogonskim točkovima (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm), lanci za snijeg i priručni alat,
  • Pneumatici sa ljetnim profilom (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slućaju zimskih uvjeta i priručni alat.

Podsjećamo da, u skladu sa članom 228. Zakona, ako ovlašteno lice zatekne vozilo koje se kreće bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kad je zimska oprema obavezna naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom i otkloni neispravnost, odnosno da upotrijebi zimsku opremu. Ako vozač ne postupi po naređenju, ovlašteno lice isključit će vozilo iz saobraćaja i oduzet će potvrdu o registraciji vozila.

Pod pojmom “Pneumatici” podrazumijevaju se pneumatici označeni kao “M+s”, “MS” ili na drugi odgovarajući način.

Pod pojmom “Zimski uvjeti” podrazumijevaju se da: pada snijeg, i zadržava se na kolovozu; ugažen snijeg na kolovozu; kiša ledi na kolovozu; zaleđen kolovoz.

Novčane kazne za neposjedovanje zimske opreme su: 40 KM za vozača, 500 KM za preduzeća ili drugo pravno lice, 500 KM za fizičko lice koje samostalno obavlja djelatnost prijevoza.

 

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.