MUP ZDK: Potpisan Protokol o uspostavi Foruma za saradnju

362

U srijedu, 9. mart 2022. godine, u prostorijama Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, upriličeno je potpisivanje Protokola o uspostavi Foruma za saradnju Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona i Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona. Potpisani protokol ima za cilj unapređenje međusobne saradnje u radu na predmetima koruptivnih krivičnih djela, posebno korupcije visokog nivoa, privrednog kriminala i organiziranog kriminala, sa ciljem što kvalitetnijeg dokumentovanja navedenih krivičnih djela i efikasnijeg rada na ovim predmetima, uzimajući u obzir porast ovih krivičnih djela koja nesumnjivo negativno utiču na vladavinu prava, ekonomski razvoj i društvo u svim segmentima, zbog čega je od izuzetne važnosti provođenje efikasnih i kvalitetnih istraga koje će rezultirati obezbjeđenjem zakonitih dokaza i u konačnici procesuiranjem lica koja se sumnjiče za izvršenje navedenih krivičnih djela.

Protokol o uspostavi Foruma za saradnju su potpisali Glavna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona Vesna Kaknjo i policijski komesar Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Rusmir Šišić, koji su takođe tom prilikom, a radi ostvarenja svih postavljenih ciljeva, zajednički donijeli i usvojili Akcioni plan za borbu protiv korupcije, privrednog kriminala i organiziranog kriminala za period 2022.-2024. godina.

Policijski komesar Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Rusmir Šišić izražava zadovoljstvo potpisanim Protokolom, koji je, kako je potvrdio, rezultat jedne jako dobre i efektne saradnje navedenih institucija koja je obilježila protekli period i koja će zasigurno rezultirati još boljim rezultatima i pozitivnim efektima, prvenstveno kada je u pitanje prevencija ali i uspješno dokumentovanje navedenih krivičnih djela. Takođe naglašava, da će u tom kontekstu svaki prijavljeni slučaj korupcije biti ozbiljno shvaćen, zadokumentovan i procesuiran, te u tom smislu poziva građane da prijavljuju takve slučajeve i da na taj način doprinesu uspješnom procesuiranju naznačenih nezakonitih radnji a postignuti rezultati će sigurno potvrditi opredjeljenost Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona u borbi protiv ove velike pošasti koja nagriza cijelo društvo.  

Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.