Mladi naučnik Ibrahim Muzaferija jedini iz BiH predstavio svoj rad na prestižnoj konferenciji o upravljanju podacima i umjetnoj inteligenciji

93

Na Big Data Conference Europe, jednoj od najznačajnijih evropskih konferencija kada je u pitanju mašinsko učenje, umjetna inteligencija i upravljanje podacima, ove godine kao jedan od govornika predstavio se i mladi stručnjak iz Bosne i Hercegovine, Ibrahim Muzaferija.

Muzaferija je iskusan istraživač, softverski inžinjer i stručnjak za umjetnu inteligenciju i mašinsko učenje koji se u svom radu u kompaniji Mistral fokusira na rješavanje problema pomoću izučavanja i razumijevanja podataka i kreiranja odgovarajućih algoritama.

Kao jedan od govornika tokom prvog dana konferencije, Muzaferija je predstavio svoje istraživanje zasnovano na radu sa velikim količinama podataka i otkrivanju anomalija prilikom obrade podataka. Njegov naučni rad bavi se i efikasnim pronalaženjem načina da se aplikacije, kao i baze podataka velikih kompanija, zaštite od unutrašnjih prijetnji i sigurnosnih napada koji su postali sve učestaliji. 

– Za rješavanje ovog problema koriste se algoritmi za analizu i obradu velikih podataka i mašinsko učenje za prevladavanje izazova otkrivanja obrazaca i predviđanja anomalija u velikim i visoko-dimenzionalnim podacima koji predstavljaju zapisnike korisničkog ponašanja unutar aplikacije. Ono što ovaj rad čini drugačijim jeste kombinacija beznadzornog i nadzornog mašinskog učenja koja omogućava detekciju svih korisničkih anomalija u realnom vremenu – kaže Muzaferija.

Umjetna inteligencija i napredno upravljanje podacima su era tehnologije u koju je svijet već uveliko zakoračio, te bez čijeg postojanja kompanije poput Facebook-a, Google-a i Amazon-a ne bi mogle funkcionisati na način na koji danas funkcionišu. Sa razvojem tehnologije, web napadima i sve većom potrebom da se zaštite podaci, naučno istraživanje Ibrahima Muzaferije otvara mogućnost uočavanja obrazaca u velikim i kompleksnim skupovima podataka, te upravljanje podacima na jednostavnije i lakše nadzirane načine.

Osim što se bavi izučavanjem ove oblasti u naučne svrhe, Muzaferija više od dvije godine svakodnevno radi kao podatkovni naučnik (Data Scientist) na globalnim projektima unutar kompanije Mistral, koja svoj rad bazira na visokom stepenu kvalitete sigurnosti za svoje klijente i njihove korisnike.

Video Ibrahimovog predavanja možete pogledati na videu ispod.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.