Ministarstvo za poljoprivredu osiguralo 350.000 KM za podršku proljetnoj sjetvi u ZDK

540
Mirsad Hadžić, ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK
Mirsad Hadžić, ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK

Kako bi ublažila negativne trendove koji su nastupili kao posljedica poremećaja na svjetskom tržištu, Vlada Zeničko-dobojskog kantona je podržala prijedlog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva koje je odlučilo da odobri sredstva kao vid interventne i vanredne pomoći poljoprivrednim proizvođačima u realizaciji proljetne sjetve u iznosu od 350.000,00 KM.

Navedena sredstva su namijenjena registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima koja se u kontinuitetu bave biljnom proizvodnjom, a koja će ažurirati podatke u registru gazdinstava u tekućoj godini. Pored toga planirana su i redovna sredstva za podršku poljoprivrednim proizvodnjama.

Resorni ministar Mirsad Hadžić izrazio je spremnost da ovo ministarstvo osigura sredstva za oko 1.100 Ha obradivih površina za poljoprivredne proizvođače koji su ostvarili podršku na kantonalnom i federalnom nivou ili ukupno oko 400 poljoprivrednih proizvođača. Naglasio je da će poljoprivredni proizvođači koji su ostvarili podršku za biljnu proizvodnju na federalnom i kantonalnom nivou, imati pravo i na gorivo iz robnih rezervi u količini od 50 litara po hektaru.

-Ovom mjerom i mjerom dodjele goriva iz robnih rezervi naši poljoprivrednici će biti podržani u prosječnom iznosu od  500,00 KM/Ha, odnosno 50 KM/dunumu. Napominjem da ćemo biti podržani svi oni koji su ostvarili podršku na kantonalnom i federalnom nivou i koji ažuriraju podatke u registru gazdinstva u tekućoj godini – rekao je ministar Hadžić.

Naglasio je da sredstva ovog ministarstva ne isključuju mogućnost pomoći od strane višeg nivoa i lokalnih zajednica u realizaciji proljetne sjetve, ističući da se ovo ministarstvo stavlja na raspolaganje i pomoć pri realizaciji i mjera pomoći proljetnoj sjetvi sa viših nivoa, te da je u tom slučaju spremno opredijeliti i dodatna sredstva.

-Pomoć će biti realizovana uplatom novčanih sredstava na račune poljoprivrednih proizvođača navedenih u registru poljoprivrednih gazdinstava, a prema spiskovima koji su usaglašeni i ažurirani sa Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva kao i sa lokalnom zajednicom tj. općinama i gradovima, a po usvajanju Programa utroška sredstava budžeta ZDK-a za poticaje u poljoprivredi za 2022. godinu koji će se naći na jednoj od narednih sjednica Vlade – rekao je Hadžić.

On je izrazio nadu i uputio poziv svim nivoima vlasti da, zbog ozbiljnosti situacije na tržištu, što prije osiguraju neophodna sredstva, koja će biti od velike pomoći poljoprivrednicima u ovom kantonu.

Press služba ZDK

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.