Međunarodni dan djeteta: “Slušajte djecu, dajte im da govore!”

"Povodom Međunarodnog dana djeteta, djeca preuzela ključne pozicije u međunarodnim organizacijama, politici, medijima…"

142

Kao vodeći glasnogovornik provođenja Konvencije o pravima djeteta i ostvarenja svih prava za svako dijete, u saradnji sa djecom i mladima UNICEF je i ove godine povodom Međunarodnog dana djeteta 20. novembra/studenog inicirao kampanju “Djeca preuzimaju”. Već od 17.11. djeca širom BiH preuzimaju uloge šefova UN agencija, Ured Ombudsmena, kantonalne Vlade, urede gradonačelnika, medije, ambasade…, kako bi govorili o svojim pravima i predložili rješenja za unapređenje stanja prava djece.

Nakon što joj je rezidentna koordinatorica UN-a u BiH Ingrid Macdonald simbolično predala ured, djevojčica Asja se odmah prihvatila posla i tweetala poruku:

“Hej, Asja ovdje! Povodom Međunarodnog dana djeteta danas mi preuzimamo UN BiH Team! Krenimo!”, napisala je, pa održala sastanak sa članovima UN tima kojima je na radnoj tabli napisala jasnu poruku za sve:

“Slušajte djecu, dajte im da govore!”.

Zayyan* je preuzeo ulogu regionalne predstavnice UNHCR-a Lucie Gagné:

“Dobrodošao, molim te sjedni, prepuštam ti svoj ured”, kazala mu je, nakon čega se i Zayyan prihvatio posla i odmah uputio hitan mail svima:

“Dragi svijete, napravimo mir i spokoj, učinimo svijet zabavnim!”, napisao je i poslao mail, dok su dječaci Affan i Danin istovremeno slične poruke prenijeli predstavnici UNICEF-a za BiH dr. Rownak Khan, te održali ozbiljan radni sastanak s osobljem. Predstavnik UNFPA za BiH John Kennedy Mosoti ured je preputio Tinu koji je također obavio važan posao.

U Unsko-sanskom kantonu Arslan je preuzeo ulogu premijera i zajedno sa “ministricom obrazovanja” Hanom, te “ministrom pravde” Mirzom u radnu posjetu primio delegaciju Ambasade Švicarske u BiH predvođenu ambasadorom Danielom Hunnom.

Premijer Arslan na sastanku je istakao potencijale USK u oblasti turizma i poljoprivrede, nakon sastanka održao i sjednicu Vlade USK, te dao izjavu za gledatelje i gledateljice RTV USK:

“Dijete koje je ima vlastite stavove ima pravo i da ih slobodno izražava a stavovima koji se tiču pitanja o pravima djece će se pridavati odgovarajuća važnost”.

Funkciju gradonačelnika Bihaća preuzeo je Emir koji je uz ostale obaveze ugostio i premijera USK Arslana.

“Svako dijete treba da napreduje, uči, bude zaštićeno i dobije jednake prilike u životu“, poručio je “gradonačelnik” Emir.

Djeca su na isti način preuzela i Ured ombudsmana BiH gdje je Sumeja preuzela ulogu ombudsmanke Nives Jukić, a do 20. novembra/studenog djeca preuzimaju još institucija, ambasada, preduzeća, i medija putem kojih će kroz njihove centralne informativne emisije uputiti svoje jasne poruke među kojima i onu da najbolji interes djeteta mora biti iznad svakog drugog interesa!

Svijet 20. novembra/studenog obilježava Međunarodni dan djeteta, odnosno godišnjicu usvajanja Konvencije o pravima djeteta, i cilj je kroz kampanje kao što je “Djeca preuzimaju” pridobiti medijsku, i pažnju javnosti, te Svjetski dan djeteta odrediti i kao godišnji podsjetnik na neophodnost ostvarenja dječijih prava, a jedno od ključnih prava djece je da izraze svoj stav i da ih se čuje.

Ove godine u Bosni i Hercegovini fokusiramo se na ravnopravnost i inkluziju, te ističemo neophodnost poštivanja svakog prava #ZaSvakoDijete.

*Ime promijenjeno zbog zaštite identiteta

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.