Katedrala Notre-Dame u Parizu

0
302

Notre Dame de Paris ili samo Notre-Dame, najpoznatija pariška crkva i jedan od glavnih spomenika rane gotike u Francuskoj. Katedrala posvećena Blaženoj Djevici Mariji sagrađena je na otoku Île de la Cité na rijeci Seini.

Povijest
Gradnja započinje 1163. godine za vrijeme biskupa Mauricea de Sullyja. Katedrala je dovršena tek 1345. godine kao prvo remek-djelo gotičke umjetnosti. Postavlja se pitanje zašto je prva gotička katedrala sagrađena u Saint-Denisu, a ne u Parizu. Valjda znati da se Pariz tek u drugoj polovici 12. stoljeća nametnuo kao glavni grad, dok je u prvoj polovici Saint-Denis bio značajniji. Tek kad se utjecaj vlasti dinastije Capet znatno proširio, koncentrirala se moć u Parizu.

Arhitektura
Ističe se simetričnošću i uravnoteženošću arhitektonskih elemenata. Neka od glavnih obilježja katedrale su prostranost, uravnoteženost pročelja, elegancija kontrafora te vrlo vrijedni prozori sa slikama na staklu (vitraži, vitraji). Katedrala je peterobrodna, duga 130, široka 48, a visoka 36 metara. Osnova je zbijena. Dvostruki deambulatorij kora nadovezuje se neposredno na bočne brodove, a kratki transept jedva prelazi širinu fasade i daje crkvi oblik latinskog križa. Sistem potpornih stupova i lukova koji okružuju cijelu građevinu nose glavni dio težine konstrukcije. Potporni lukovi i stupovi raspoređeni su u više redove u vidu kaskada. Zapadno pročelje katedrale primjer je gotičke elegancije. Pročelje uokviruju dva zarubljena tornja. Strelasti završeci uobičajeni u gotici nisu nikad bili izvedeni, tako da kule završavaju terasastim krovovima. Potporni stupci pojačavaju uglove kula i dijele pročelje na tri glavna dijela. Rješenje je trokatno. Na zapadnom pročelju skulptura je teško oštećena za vrijeme Francuske revolucije. Gotički je vertikalizam unutrašnjeg prostora kao i veliki prozori u prozorskom zidu, kao i lakoća i vitkost oblika.

Tri portala na glavnom ulazu su raskošno ukrašena. Unutrašnjost katedrale je bogata kipovima, nadgrobnim spomenicima i crkvenim namještajem. U riznici se čuvaju brojni predmeti umjetničkoga obrta. Temeljitu restauraciju (1845–1864) je vodio francuski arhitekt Eugène Viollet-le-Duc.

Foto: Wikipedija

15. aprila 2019. godine dolazi do velikog požara, uzrokovajući veliku štetu, uključujući uništenje tornja. Stupanj oštećenja i razlog požara još uvijek nije poznat no pretpostavlja se da je požar uzrokovan trenutnim radovima na katedrali.

Foto: Reuters

Video: The Guardian


Izvor: Wikipedija, Reuters i The Guardian

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.