Intervju sa predsjednikom kluba F.K.Mladost Župča Damirom Dinarom

1216

Razgovarali smo sa našim predsjednikom. U nastavku pročitajte više informacijama u predsjedniku, šta se to uradilo do sada, kakvi su dalji planovi i šta je to poručio našim navijačima, prijateljima i sponzorima kluba.

1. Prije svega želim da Vam čestitam na imenovanju za Predsjednika UO kluba. Recite mi kakav je osjećaj i šta Vas je to povuklo da se baš sada aktivirate u klubu?

Prije svega hvala Vam na čestitkama. Osjećaji su podijeljeni, sa jedne strane zadovoljstvo i čast, a sa druge velika odgovornost i moram istaći zabrinutost. Šta me je ponukalo da se sada aktiviram? Pa rekao bih splet više okolnosti, prije svega neke su se stvari poklopile u mom privatnom životu, oko mojih obaveza i poslova. Sama kandidatura za mjesto Predsjednika Upravnog odbora je bila želja i ideja jednog dijela mještana Župče koji su željeli određene promjena u Klubu, a u meni su vidjeli osobu dovoljno sposobnu da te promjene i ostvari. U onom trenutku kada su se njihove ideje poklopile sa mojima odlučio sam da prihvatim taj prijedlog. Smatram da sam dovoljno sazrio i ostvario se kao ličnost da se mogu zajedno sa svojim saradnicima uhvatiti u koštac sa svim problemima u i oko Kluba.

2. Pitat ću Vas jedno pitanje koje sam čuo od mnogih navijača našeg kluba, „Ko je taj Damir?“. Recite nam nešto više o sebi i riješite sve dileme našim navijačima.

Damir Dinar je mještanin Župče, da budem precizniji dijela Župče pod nazivom Podžupča. Čitav svoj životni vijek sam tu, prošao sam sve omladinske selekcije Kluba. Diplomirao i magistrirao sam Fakultet za saobraćaj i komunikacije u Sarajevu, autor sam više stručnih radova iz oblasti saobraćaja kao i jedne zbirke propisa. Učestvovao sam i kreirao brojne akcije na polju sigurnosti u saobraćaju. Trenutno zaposlen na mjestu profesora stručno-teorijske i praktične nastave u Željezničko školskom centru u Sarajevu i aktivan član Udruženja inženjera saobraćaja i komunikacija u BiH.

3. Situacija u kojoj ste zatekli klub nije bajna, ali možete li nam reći koje ste to stvari uspjeli uraditi/promijeniti u ovih prvih mjesec dana?

Sama situacija u i oko Kluba je moram istaći jako teška i kompleksna. Klub je u jako teškom stanju kako finansijski, infrastrukturno tako i materijalno. Tu prije svega mislim na sportsku opremu. Ni sportski aspekt nisu zaobišli problemi, pa smo tako trenutno posljednje plasirani tim lige bez osvojenih bodova, imamo jednu pobjedu ali su nam ti bodovi oduzeti zbog neodlaska na gostovanje kod Borca u Jelah. Pored svega nemamo ni omladinskih selekcija. Uprava na čijem sam ja čelu je u ovo kratko vrijeme uspjela neke pomake napraviti. Aktivirani su radovi na uređenju terena, riješeni su kvarovi na vodovodnoj mreži, sanirani mokri čvorovi u svlačionicama, popravljeni elektro kvarovi, nabavljena je određena količina sportske opreme. Konstantno se radi i na uređenju i opremanju prostorija. Okupljena je seniorska ekipa na čelu sa Šefom stručnog štaba Kulić Muhamedom, koja vrijedno radi na podizanju nivoa spremnosti i uigranosti za nastavak prvenstva.

4. Kakvu saradnju ste uspjeli napraviti sa lokalnim vlastima ? Da li se naziru neka nova sponzorstva u skorijoj budućnosti?

Moram istaći da trenutno imamo jako dobru saradnju sa lokalnim vlastima za koju se iskreno nadam da će se nastaviti i u budućnosti. Ovim putem bi se zahvalio Općinskom naćelniku, gospodinu Munibu Zaimoviću što nas je kao Upravu primio i saslušao naše probleme te prezentovao koje su to mogućnosti Općine prema Klubu. Klub bez podrške lokalne vlasti ne može egzistirati, a smatram da nam je svima u interesu postojanost kluba. Što se sponzorstava tiče svakodnevno smo u razgovorima i pregovorima sa potencijalnim sponzorima i donatorima. Imamo jaka obećanja da će se u skorijoj budućnosti određen dio tih razgovora i realizovati kroz sponzorstva. Međutim veliki problem u svemu tome je što su ljudi izgubli povjerenje u sistem općenito pa se rijetko ko želi i odlučiti na određeni vid sponzorstva ili pomoći. Mi ćemo se truditi svojim radom i dijelima da ih uvjerimo da smo jedna pozitivna priča, koju će oni naposlijetku nadam se i podržati.

5. Recite nam koji su to kratkoročni, a koji dugoročni ciljevi i planovi?

Ne bih volio sada da nešto obećavam, a da se poslije to ne ispuni. Mi ćemo se truditi svim raspoloživim sredstvima i znanjem da ostvarimo barem dio ciljeva. Osnovni kratkoročni cilj jeste opstanak u trenutnom rangu takmičenja, što će prema trenutnoj poziciji na tebeli biti težak zadatak, ali imamo povjerenje u Šefa i tim da mogu to ostvariti. Pored toga intenzivno se radi na sanaciji i obnovi infrastrukture. Zadatak nam je već u maju početi sa školom fudbala, jer se klub treba na tome zasnivati. Bez omladinskog pogona, mjesta gdje će se okupljati različite generacije djece i omladine ovaj Klub nema svrhu.

Nezaobilazni su i radovi na Klubskim prostorijama i na terenu, ideje postoje, a hoće li i u kojoj mjeri biti realizovane zavisiti će od pronalaska investitora i spozora.

Tu je i plan izgradnje pomoćnog terena sa umjetnom travom. To je jedan samoodrživ projekat koji mislimo ponuditi privrednim subjektima kroz javno-partnersko vlasništvo. Gdje bi se uloženi novac vraćao kroz izdavanje rekreacijskih termina.

U narednih godinu do dvije dana treba da se stvori jedan stabilan tim koji će imati siguran izvor finansiranja.
Šta ćemo od navedenog uspjeti ostvariti pokazati će vrijeme koje je pred nama, ali jedno je sigurno da bez podrške zajednice, svih navijača i simpatizera to neće biti jednostavno.

6. Prema određenim špekulacijama za naredni turnir Šehidima i poginulim borcima BiH koji se tradicionalno održava u Župči, spremate nekoliko iznenađenja. Možete li nam reći nešto više o tome?

Ne bih govorio o detaljima, jer neće sve zavisiti od nas, ali da se vode razgovori na tu temu, to mogu potvrditi. Imamo pozitivne povratne informacije u vezi turnira, pa ćemo vidjeti šta će se od svega i ostvariti. Želja nam je da se ove godine turnir podigne na jedan veći nivo i počnemo vraćati stari sjaj i ugled turniru, posebno zbog imena u koje se on održava.

7. Za sami kraj da li imate određenu poruku za sve naše navijače i prijatelje kluba?

Prije svega želim da se zahvalim svima koji aktivno pomogli radu Kluba, kako savjetima tako i materijalno. Posebnu zahvalnost dugujem svima koji su bili na radnoj akciji oko uređenja terena.
Poruka je da svi zajedno radimo na popravljanju situacije u i oko Kluba. Da smo otvoreni za sve sugestije i prijedloge, a naravno i kritike na naš račun. Oni koji su u mogućnosti pomoći rad kluba na bilo koji način da nam se obrate, a mi ćemo to znati cijeniti.

Za sam kraj pozvao bih sve navijače i simpatizere Kluba da u što većem broju dođu na prvu prvenstvenu utakmicu i podrže naš mladi tim u borbi za opstanak. Njima će to mnogo značiti, a vjerujem da će se oni zahvaliti na terenu na najbolji mogući način.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.