Čista rijeka Bosna: Uspostavljeni Timovi Akcione grupe u Visokom i Ilijašu

331

Predstavnici Akcione grupe “Za čistiji sliv rijeke Bosne” podržali su uspostavljanje Timova Akcione grupe u Visokom i Ilijašu. Uz predstavnike lokalnih uprava, komunalnih preduzeća, civilne zaštite, škola, komunalne inspekcije, ekoloških i ribolovnih udruženja, dobrovoljnog vatrogasnog društva i aktivnih mjesnih zajednica, započet je zajednički rad na jačanju ekoloških i turističkih aktivnosti u lokalnim zajednicama.

Podrška stvaranju boljeg ekološkog, turističkog i društvenog ambijenta u lokalnim zajednicama je cilj kojem će težiti Timovi Akcione grupe. Raznovrsne aktivnosti Timova će animirati stanovništvo i institucije da stave u funkciju neiskorištene ljudske i tehničke resurse za poboljšanje kompletnog ambijenta, koji je važan za stanovništvo i za buduće turiste.

Prethodno, identične ili slične aktivnosti obavljene su u gradovima i općinama Zenica, Zavidovići, Kakanj, Tešanj i Maglaj.

Do kraja godine planirane su aktivnosti eko kampanja, snimanje eko-turističkog filma, kampanja “Odgovorni ribar” sa uređenjem i proglašenjem najuređenijeg ribolovnog revira u dolini rijeke, promocija aplikacije za prijavu divljih deponija, animiranje predstavnika dijaspore za uključenje u aktivnosti Timova Akcione grupe, selekcija i promocija kulturnih i turističkih manifestacija, i apliciranje projekta postavljanja eko-video nadzora u lokalnim zajednicama.

Akciona grupa “Za čistiji sliv rijeke Bosne” sastavljena od partnerskih lokalnih zajednica Ilidža, Centar Sarajevo, Ilijaš, Visoko, Kakanj, Zenica, Žepče, Zavidovići, Maglaj, Tešanj, Doboj Jug, Doboj, Modriča, Šamac, Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, Federalne uprave civilne zaštite, Republičke uprave civilne zaštite RS i ROTOR organizacije za razvoj turizma regije.

Akciona grupa radi na zagovaranju i uspostavljanju kontinuiteta aktivnosti za poboljšanje ekološkog, turističkog i kompletnog ambijenta u partnerskim lokalnim zajednicama i području u cjelini.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.