Besplatne autosjedalice za djecu članova BIHAMK-a

633

Dječije autosjedalice su jedan od važnih elemenata sigurnosti djeteta prilikom vožnje u vozilu. Dijete se uvijek mora prevoziti u autosjedalici koja je primjerena njegovim godinama i konstituciji.

Autosjedalica za djecu, pravilno postavljena i urađena po EU standardima i obavezni zaštitni pojasevi za stariju djecu smanjuju negativni uticaj deakceleracije (usporenja) u sudarima i stvaraju uslove za podnošljive sile deakceleracije.

U posljednje vrijeme na BH tržištu su se pojavile dječije autosjedalice sumnjivog porijekla i kvalitete koje se nude na akcijskim prodajama sa vrlo niskom prodajnom cijenom. Skrećemo pažnju da dječije autosjedalice koje se koriste moraju biti odobrene od strane standarda UN-ECE propis 44/04 ili direktivom 77/541/EEC. Savjetuje se roditeljima da koriste isključivo dječije autosjedalice odobrene gore navedenim standardom, jer su to testirane i odobrene autosjedalice koje će pružiti djetetu adekvatnu zaštitu prilikom sudara ili naglog kočenja.

Svakako da je za djecu najbolja ona autosjedalica koja odgovara direktivi ECE R44 (ECE R44/04 i više), optimalno se može postaviti u automobil, u kojoj se dijete osjeća udobno i koja se ispravno i dosljedno koristi u svakoj pa i najkraćoj vožnji.

Zbog navedenog, BIHAMK svojim članovima uz pomoć Austrijskog auto-touring kluba (ÖAMTC) daje autosjedalice na korištenje, djeci uzrasta od 0 – 9 mjeseci.

Cilj ove aktivnosti jeste poboljšanje cestovne sigurnosti najranjivijih učesnika u saobraćaju u Bosni i Hercegovini. Posudba sjedalica traje do isteka zaliha.

Upute za dobijanje autosjedalice:
1. Roditelj mora da bude aktivni član BIHAMK-a, minimalno dvije godine bez prekida
2. Sjedalice su od 0-9 mjeseci, tako da samim tim i dijete mora da bude mlađe od 1 godine
3. Mora se priložiti kopija rodnog lista djeteta
4. Kopija članske kartice BIHAMK-a
5. Roditelj potpisuje ugovor o preuzimanju sjedalice, pri preuzimanju iste
6. Sjedalice se dijele u BIHAMK klubovima u BiH
7. Sve dodatne informacije možete dobiti na broj telefona 033/222-210

Veća sigurnost djece u saobraćaju i ušteda novca članovima!

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.