Ambasada SAD i Vlada ZDK potpisali memorandum o saradnji u borbi protiv korupcije

81

 

Direktor Ureda za međunarodnu borbu protiv narkotika i provedbu zakona (INL) Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu Stephen Glaser i vršilac dužnosti premijera Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić potpisali su danas Memorandum o razumijevanju o saradnji u borbi protiv korupcije između Ambasade SAD-a i Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Glaser je rekao da je ovo veoma važan dan za INL, Ambasadu SAD-a i Vladu ZDK-a.

– Zahvaljujući ovom sporazumu mi ćemo ispred Ambasade SAD-a nastaviti sa saradnjom kao što radimo sa ostatkom BiH. U ime Ambasade SAD-a želim da čestitam i zahvalim Vladi ZDK-a – rekao je Glaser.

Šef Tima Vlade ZDK-a za prevenciju i borbu protiv korupcije Dževad Fejzić rekao je da će se saradnja zasnivati na kontinuiranoj tehničkoj podršci, ali i monitoringu procesa na borbi protiv korupcije u ovom kantonu od strane Ambasade SAD-a.

Naglasio je da je strateški cilj i opredjeljenje Vlade profesionalizacija Tima za borbu protiv korupcije, po uzoru na organizaciju ovog tijela u Kantonu Sarajevo. Tim Vlade ZDK-a trenutno djeluje pri Sektoru za borbu protiv korupcije Ministarstva za pravosuđe i upravu ZDK-a.

Fejzić se zahvalio Ambasadi SAD-a što je prepoznala Vladu ZDK-a i Tim za prevenciju i borbu protiv korupcije kao strateške partnere na prevenciji i borbi protiv korupcije.

– Ovo je još jedna potvrda rada Tima za prevenciju i borbu protiv korupcije ZDK-a u samim nastojanjima da se prvenstveno istakne prevencija, a kroz prevenciju i sama borba protiv korupcije – rekao je Fejzić.

Naveo je da je Tim u prethodnom periodu proveo niz aktivnosti i pokrenuo niz procesa, koji će unaprijediti oblast prevencije i borbe protiv korupcije, po čemu se ovaj kanton pozicionirao na prvo mjesto u BiH. Planiran je niz aktivnosti Tima koji su sadržani u Programu rada Vlade ZDK, čime će biti obavezujuće za sve organe uprave.

Podsjetio je da je Tim proveo sveobuhvatnu reviziju diploma zaposlenih u javnom sektoru ovog kantona, a u narednom periodu planirano je donošenje nove Strategije i Akcionog plana za prevenciju i borbu protiv korupcije u ZDK, kao i niz drugih mjera koji će u potpunosti smanjiti rizike na pojavu svih oblika korupcije.

Press služba ZDK

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu Breza-x.com krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaj biće uklonjen ili ispravljen odmah po eventualnom ustanovljenju istinosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu brezax2012@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal Breza-x.com nema obavezu postupiti po istim.